Élelemhiány – beszámoló

 

ÉLELEMHIÁNY BESZÁMOLÓ
2020. tavasz-nyár

ELŐZMÉNYEK:

  1. március elején ütötte fel a fejét Európában a Covid nevű vírus. Március közepén már Magyarországon is vészesen emelkedett a betegek száma, egyik napról a másikra bezárták az iskolákat, óvodákat. A munkáltatók otthoni munkavégzést írtak elő. Másodpercenként csengett a telefonunk „Mi lesz velünk, ha nincs menzai maradék? Mivel fogjuk etetni a kutyákat?”

Több szervezetnek bejáratott kapcsolata, szerződése van a helyi élelmiszerláncokkal, ahol a lejárat közeli termékeket el lehet hozni. Innen szerzik be a húst és pék árut. Lázasan kezdtünk ötletelni ezen a vonalon. Közben a vírus okozta válság a lakosságnál pánikot okozott, mindenki felvásárolt, raktározott, a boltok polcai üresen álltak, az alapvető élelmiszerek, a húsok is napokig hiánycikkek voltak. Nem volt felesleg, nem volt lejáratközeli termék, nem volt mit elhozni.

A Hangya Közösségként havonta tartunk élelemgyűjtést, aminek eredményét vidéki menhelyek között osztjuk szét. Minden csoportosulást, tömeges rendezvényt tiltottak, így ez az út sem volt járható.

Egyeztettünk a felsőbb szervekkel, de nem voltak érzékenyek a téma iránt. Közben rohamosan fogyott a menhelyek élelmiszer tartaléka.
Nem volt más lehetőségünk, mint, hogy a közvéleményhez, az állatbarát támogatókhoz forduljunk.

Hatalmas fába vágtuk a fejszénket, de nem várhattunk másra, hátha lép az állam, a hivatalos szervek.
Ernyőszervezetként kötelességünknek éreztük, hogy segítsünk!
Akkor indult az ÉLELEMHIÁNY elnevezésű kampányunk.

MEGMOZDULÁS:

Fantasztikus összefogásnak lehettünk tanúi. Ahogy fokozódott a probléma, úgy álltak mellénk állatbarátok, baráti társaságok, cégek, magánszemélyek.

Igyekeztünk a média lehetőségeket használni és minél több fórumon hangoztatni: a legnagyobb segítség, ha mindenki a hozzá legközelebb eső menhelyen érdeklődik. A menhelyek sorban jelezték, hogy soha ennyi segítő érdeklődő nem volt, soha ennyi élelem támogatás nem érkezett.

ELÉRT EREDMÉNYEK:

Kétségbeejtő volt, ahogy a segítségkérések folyamatosan érkeztek, sokan le is írták, hogy bennünket tartanak utolsó reményüknek. Sok helyen tényleg csak pár napra elegendő élelem állt rendelkezésre, nem tudták, hogy oldják meg holnapután.

Magánszemélyek:

A probléma országos szintű volt. Mi az állatok megsegítésére áldozzuk minden szabadidőnket, így – ebben a helyzetben – nem tehettünk különbséget gazdis és gazdátlan kutyák és macskák között sem.

41 segítéskérés érkezett szervezeteken kívül. 26 civil állatvédő vagy állatvédő csapat, illetve 15 állattartó magánszemély jelezte, hogy az általuk gondozott állatok élelmezése nem megoldott. A legtöbben a munkájuk elvesztése miatt kerültek ebbe a helyzetbe. Ezen a vonalon összesen 675 kutyának és 634 macskának tudtunk segíteni.

Állatvédő szervezetek (egyesületek/alapítványok)

Nagyobb falat volt az állatvédő szervezetek segítségkérései, hiszen mindig nagyobb létszámú állományt gondoznak. Nehezített a munkánkat, hogy helyi boltokban elfogyott az élelem. Szerencsére az Aldi, Lidl és Tesco élelmiszerláncok pár vidéki üzlete is nagyon segítőkészen állt a problémához. Ha érkezett áru, nagyobb mennyiségben kaphattunk. A menhelyre szállítást viszont nehéz volt megoldani. Az országos webshopok megrendelései heteket csúsztak. A budapesti gyűjtéseknek nem találtunk fuvart, mert senki nem szívesen mozdult ki, a fuvarozó cégek is leálltak. Folyamatosan telefonáltunk, miközben a mi családjaink élete is megbénult. Mert azonnal kellett megoldást találni, egy éhes állatnak nem lehet azt mondani, hogy megrendeltük, csak a lengyel határon áll a kamion.

Minden szervezet másként működik. Van, aki száraztáppal etet, vannak akik kevesebb de minőségi tápra esküsznek. Vannak, ahol helyben főznek, vagy ahol nyersen etetnek. A helyzetből adódóan mindenhol igyekeztünk megoldani azt a táplálékot, amihez az állatok szokva vannak. A saját állatainkon is megfigyelhetjük, hogy a tápváltás hasmenéssel járhat. Képzeljük el ezt egy több száz fős menhelyen: nem gondot szerettünk volna okozni, hanem segíteni. Sokan a kényszerhelyzetre való tekintetre keverék a tápokat, hogy ne okozzon gondot.

A gondozott állatok száma alapján osztottuk be az adományozható rendelt mennyiséget (kvóta rendszerben). Nem utasítottuk el azokat a kéréseket sem, ahol olyan speciális tápra volt szükség, aminek hiánya a kutya életébe kerülhet. (pl. vesetámogató táp… stb.). Minden esetben a mennyiségi kedvezményre törekedtünk, amihez nagyon pozitívan álltak a gyártók – így sokkal többet tudtunk segíteni, mint gondoltuk elsőre.

92 állatvédő szervezetet sikerült támogatnunk, sokukat többször is. Összesen 7.303 kutya és 1.974 macska élelmezésében tudtunk segítő kezet nyújtani. Az adományban részesült szervezeteket a beszámoló alján találjátok.

220 szervezettel vagyunk kapcsolatban és elmondhatjuk, hogy munkánk során fantasztikus összefogásnak lehettünk tanúi. A szervezetek egy emberként álltak rászoruló társaik mellé, ha többet kaptak azonnal átadták. Összedolgoztak, egymást segítették, irigységnek, egymásra mutogatásnak nyoma sem volt!

TÁMOGATÓK, ADOMÁNYOZÓK:

Hosszú lesz és szándékosan senkit sem szeretnénk kihagyni. A közös segítség, a közös erő jelentette, hogy egyedüli szervezetként feltudtunk vállalni ezt a hatalmas feladatot. Utólag már kimondhatjuk: támogatóink segítségével nem kellett éheznie menhelyi állatnak a vírushullám idején.
Sokan egy-egy zsák tápot hoztak, voltak akik gyűjtést szerveztek a baráti körükben. Voltak olyan magánszemélyek is, akik száz ezer forint feletti összeggel támogatták az éhező állatokat. Hatalmas hálával tartozunk mindenkinek, mert egyedül nem tudtunk volna megoldani.

Közösségi adományok:

A NIOK, többek között az adjukössze.hu közösségi adománygyűjtő oldal üzemeltetője azonnal megkeresett bennünket és segítő kezet nyújtott. Köszönjük támogatásukat! A közösségi adománygyűjtésünkön 3.019.000 Ft gyűlt össze, telefon/sms felhívásunkra 3.231.425 Ft érkezett.
https://adjukossze.hu/kampany/Elelemhiany-a-menhelyeken-1905

HáziPatika.com, olvasói tábora együtt nyújtott segítő kezet, napok alatt 4x annyi támogatás érkezett, mint amiről álmodoztunk. A beszámolónkat itt olvashatjátok.
http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/hazipatika-com-olvasoi-segitettek

Számunkra az egyik legmeghatóbb, amikor egy-egy közösség érzi úgy, hogy tennie kell, segítenie kell. Ők mind ilyenek voltak. Az adománygyűjtő akciójuknak köszönhetően nem csak mennyiségi, hanem minőségi élelemmel, speciális életmentő tápokkal is tudtuk támogatni a rosszabb állapotban lévő, kölyök vagy beteg kutyákat:

  • MANU szappan vásárlói
  • HEK Állatbarátok Közössége akik első perctől mellénk álltak
  • 4CS fantasztikus csapata, akik szájmaszkok varrásával az egyik legnagyobb támogatóinkká váltak
  • Verkstaden – csodaszép termékeivel
  • CIB Bank Koronázatlan hősök programja, melybe az EVAR kezdeményezével kerültük képbe
  • koronavirusosszefogas.hu
  • Muriel, a Madrian és a Mi van, Cicus!? nevű zenekarok és rajongóik (hallgassátok őket, nagyon jók!)
  • “Szezonnyitó Motoros Gurulás” csoportja, akik rendezvénye idén a vírushelyzetre való tekintettel elmaradt, pedig meghívottak voltunk és nagyon vártuk!
  • Polgár Ildikó és Dr. Panyik Anita a Petissimo segítségével juttatták el menhelyekhez a tápokat

És a lényeg! Egyedülálló módon közel 100 tonna (97,67 tonna) élelemmel (!!!) állhattunk  az éhezés közelébe kerülő állatok mellé a közösség segítségével. 
87,09 tonna eledellel a kutyákat és 10,58 tonna élelemmel a macskákat tudtunk segíteni!

mellettük még sok-sok kisebb kezdeményezés, akikhez 4 oldal is kevés lenne, pedig nélkülük nem tartanánk ott, ahol.

Köszönjük, a Díjnetnek, a MagnetBanknak, akik támogató programjukkal lehetőséget adnak, hogy eljusson hozzánk mások segítsége. Köszönjük azoknak, akik más fórumon támogatták megmozdulásunkat!

Tárgyi adományok:

A tárgyi adományokkal kapcsolatban is sok-sok pozitív meglepetésben volt részünk. Fuvarosok, gyűjtést szervezők vállalták, hogy kézbesítik  – természetesen az összes higiéniai szabály betartásával.

Csaknem 14 tonna élelem felajánlás érkezett magánszemélyek és cégek támogatásaként.

  • Magánszemélyek: Food runner csapata, Naplás Gyöngye kennel, Nagy csapat, Márta prémium minőségű eledelekkel érkezett, Tamás és barátai, L. Zsüliett, T. Ádám, Hoffmann Katalin, Gödöllői csoport gyűjtése és nem utolsó sorban Orosz Barbara
  • Állatvédő szervezetek is nyújtottak egymásnak segítő kezet. A kapott adományokat cserélték, ha éppen volt felesleg továbbadták, máskor ők kértek. Hatalmas csapatként dolgozott együtt mindenki.
  • A lakosság részéről is sok megkeresést kaptunk, többen hoztak a hirtelen kinevezett gyűjtőpontjainkra jó pár zsák tápot. Hisszük, sok kicsi sokra megy.
  • Vállalati segítségnyújtás a következő cégektől érkezett:
    • Partner in Pet Food Hungary Kft.
    • Petissimo
    • Piko-Pet Food Kft
    • koronavirusosszefogas . hu
    • Cupák Állateledel
    • kerületi AlphaZoo Mátyásföld

Itt említenénk meg azokat, akik személyesen szerették volna a menhelyekre vinni a vásárolt élelmet, vagy közvetlenül akarták támogatni a kiválasztott szervezetet és ajánlásban kérték segítségünket. Sok helyről kaptunk visszacsatolást, hogy a támogatás vagy adomány megérkezett. Ezek mennyisége nem szerepel a Hangya Közösségen átfutott adományok között, de jelentősen segítette az élelemgyűjtést.

Sok médium adott lehetőséget a megjelenésre, de mindenképp szeretnénk megemlíteni kiemelt támogatónkat a MEX RÁDIÓ-t, amely teljes mellszélességgel állt ügyünk mellé, átérezte a kétségbeejtő problémát!

A végén, de nem utolsó sorban mindenképp hatalmas köszönettel tartozunk minden önkéntesünknek, akik éjjel, hétvégén, saját privát munkájukat háttérbe szorítva segítettek a gép mellett, kreatívokkal, adminisztrációval, fuvarokkal, logisztikával, postázással!
Köszönjük, hogy ilyen remek csapat részesei lehetünk!

Segítséget kapott a társadalom segítségével:

  • 15 magánszemély
  • 119 állatvédő csapat (szervezeti és magán)
  • 10.586 részesült a támogatásból. Ebből a gazdátlanok száma: 7.903 kutya és 2.475 macska.

Köztük a következő 92 állatvédő szervezet:

A Remény Rabjai Állatvédő Egyesület – Túrkeve
Ágica Sérültállat Menedéke Alapítvány – Solt
Alex Állatvédő Egyesület – Várpalota
Állatbarát Alapítvány – Nyíregyháza
Állatmenhely Nyílt Alapítvány – Cegléd
Állatokat Védjük Együtt Alapítvány – Eger
Állatotthon Alapítvány – Budapest
Állatvédők Vasi Egyesülete – Szombathely
Anita Állatmentő Egyesület – Nagykőrös
Argos Állatvédelmi Egyesület – Kecskemét
Árvák Menedéke Állatvédő Egyesület – Kunszentmárton
Battonyai Állatmentők Alapítványa – Battonya
Berettyóújfalui Kóbor Mancsok Állatvédő Egyesület – Berettyóújfalu -Kaba
Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány – Debrecen
Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület – Zalaegerszeg
Buksi Állatvédő Egyesület – Balmazújváros
Bundás Barát Állatvédő Egyesület – Gyál
Cerberos Pit Bull Rescue – Budapest
Csabai Állatvédők KHE – Békéscsaba
Csalódott Állatok Csodás Otthona Alapítvány – Mályi
Csellengő Kutyák Állatsegítő Alapítvány – Monok
Csellengő Tappancsok Állatmentő Alapítvány – Forráskút/Szeged
Csellengők Állatotthon Alapítvány – Gomba
Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat Alapítvány – Szeged és környéke
Eb az Ebekért Állatvédő Egyesület – Kunszentmárton
Elhagyott állatokért első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület – Püspökladány
“Esély” Állat- és Természetvédő Egyesület – Békés
Frakk Várpalota és Környéke Állatvédő Egyesület – Várpalota
Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány – Füzesabony
Győri Puha Praclik Egyesület – Győr
Hajdúszoboszlói Kutyabarátok Egyesület – Hajdúszoboszló
HEROSZ Ózdi Szervezete  – Ózd, Kiskapud
Igéző Állatvédő Egyesület – Hódmezővásárhely
Junior Kisállat Rezervátum – Szolnok
Kántor Állatvédelmi Alapítvány – Pásztó
Karma kutyamenedék alapítvány – Farmos
Kis Mancsok Nagy Szívek Állatvédő Egyesület – Harkány – Siklós
Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület – Kiskunhalas
Kismaszat Állatmentő Egyesület – Budapest
Kisújszállási Kutyabarát és Állatvédő Civil Egyesület – Kisújszállás
Kóbor Mancsok Mentéséért Alapítvány – Csongrád-Szentes
Kóborlók Állatvédelmi Egyesülete – Nyírmada
“Kóbor Szívek” Állatmentő és Környezetvédő Alapítvány – Karcag
Komlói Állatvédő Egyesület – Komló
Kondorosi Állatvédő Egyesület – Kondoros
Kuci Kisállatmenhely Alapítvány – Budapest
Kutyabarátok Egyesülete – Szentgotthárd
Kutyakötelesség Állatvédő Alapítvány – Nagykáta
Kutya Mentsvár Alapítvány – Gyömrő
Kutyamentés Állatvédő Alapítvány – Tiszafüred
Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület – Budapest
Lelenc Kutyamentő egyesület- Vácrátót-Őrbottyán
Léleklánc Állat- és Környezetvédő Alapítvány – Országos
Macs-Eb Remény Egyesület – Sátoraljaújhely
Magyar Macskavédő Alapítvány – Országos
Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány – Kiskunhalas
Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület – Salgótarján
Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok Alapítvány – Paks
Menedék Állatvédő Egyesület – Dánszentmiklós
Mentsvár az állatokért Alapítvány – Lajosmizse
Mini Mancsok Állatvédő Egyesület – Békéscsaba
Mogyoró Menedék Egyesület /Mogyoró Állatotthon/ – Szentes
Német Vizslák Fajtamentő Egyesülete – Dunaharaszti
Olt-Alom Állatotthon – Vásárosnamény
Orosházi Állatvédők – Szikhát Kutyamenhely – Orosháza
Országos Állatvédőrség – Országos
Osiris Alapítvány – Békéscsaba
Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület – Baja
Összefogás az Állatokért Alapítvány – Mátészalka
Pacsi Kutyamenhely Alapítvány – Hajdúböszörmény
PCAS Állatmentő Egyesület – Nyíregyháza
Pelyhes Peti Alapítvány – Tata
Puli Állatvédő Egyesület – Debrecen, Hajdúsámson
Réno Kutyaotthon Alapítvány – Ladánybene
San Lazaro Állatvédő Alapítvány – Balassagyarmat és környező települései
Segíts a Macskákon Alapítvány – Kiskunfélegyháza
Speciális Állatmentő Egység Alapítvány – Budapest
Sünbarát Alapítvány – Budapest
Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület – Szentendre
Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány – Ócsa
Teli tál- teli pocak Állatjóléti Egyesület – Szolnok és környéke
Tordaszoo Állatmentő Farm – Gyúró
Tótkomlósi Állatvédő Egyesület – Tótkomlós
Tündérmajor Állatvédő Egyesület – Miskolc
Ugat-Lak Közhasznú Alapítvány – Kisvárda
Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány – Csongrád
Újhold Állatvédelmi Alapítvány – Budapest
Vackoló Közhasznú Állatvédő Egyesület – Szentkirályszabadja
Váczikai Cerberus Alapítvány – Paks
Vagabond Állatvédő Egyesület – Budapest
Viharsarki Állatőrség Alapítvány – Viharsarok
Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány – Sátoraljaújhely
Zseton Egyesület – Érd

Köszönjük, hogy SIKERÜLT!

Képekben itt láthatjátok:
https://www.facebook.com/pg/HangyaKozosseg/photos/?tab=album&album_id=2846515275439611

Ez fantasztikus dolog, hihetetlen csoda történik épp most velünk, velük, a kutyákkal!

Munkánk legnehezebb része, hogy a bajban azonnal kell reagálnunk. A rendszeres támogatás olyan megbízható alapot nyújt ehhez, ami tervezhető segítségnyújtásra ad lehetőséget.

  • Magánszemélyeknek: Kérjük, hogy van rá lehetőséged, támogasd rendszeres utalással munkánkat, akár csak kisebb összeggel is, havonta. Hangyaként, valljuk, igaz a mondás: „Sok kicsi sokra megy”
  • Cégeknek, vállalatoknak: A jogszabályok lehetőséget adnak, hogy adományigazolásunkkal egyszeri támogatás után 20%-a, legalább 3 évre szerződésben rögzített támogatás után pedig 40%-a leírható az adóalapból. Közhasznú szervezetként, Etikus Adománygyűjtő Szervezet tagjaiként munkánk átlátható és követhető.
    Kapcsolat: info@hangyakozosseg.hu

Köszönjük nektek, hogy segíthetünk!