A hazai állatvédelem szereplői

 

Sok kérdés érkezett hozzánk az utóbbi hetekben, magánszemélyektől és állatvédőktől is: hogy épül fel a magyar állatvédelem? mi a Hangya szerepe benne? kihez lehet fordulni baj esetén?

Jelenleg a teljes állatvédelmi terület: a civil nonprofit szektorba tartozik. Amiben kb. 300 aktív állatvédelmi szervezet vesz részt (alapítványok, egyesületek és civil társaságok) és pár nonprofit gazdasági társaság (pl. kft). Vannak, akik menhellyel rendelkeznek, vannak akik ideiglenes befogadókkal dolgoznak vagy kisebb állományt gondoznak. Vannak tévesen “civilnek” nevezett állatvédők, akik nem hivatalos formában működnek. De egy célért dolgozunk: az állatokért.

Két hivatalos állatvédelmi szövetség létezik jelenleg:

  • MÁTSZ: Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség
    1992-ben alakultak, a honlapjuk szerint 35 tagszervezetük van, elsősorban engedéllyel rendelkező menhelyek.
    http://www.allatvedok.hu/tagszervezetek/
  • MÁOSZ: Magyar Állatvédők Országos Szervezete
    Oldalukon 2018-as adatok szerint 20 állatvédő szervezet a tagjuk.
    Lap alján a térképek között található a letölthető lista: http://www.maosz.hu/about/

Emellett még a HEROSZ működik ernyőszervezetként, melynek 5 tagszervezete van, tehát országos szervezetnek minősül.

Több szuper kezdeményezésről is tudunk, akik egy-egy munkára összefognak, vagy együtt próbálnak elérni kijelölt célokat, vagy épp segítik egymás munkáját a mindennapokban. Többnek tagjai is vagyunk, pl. a MÁS-nak vagy a kialakult vészhelyzetre reagáló EVAR-nak.

A jó hír, hogy 2020. áprilisában a NÉBIH elismerte ernyőszervezetként végzett munkánkat. Szuper ajándék így a 10 éves születésnapunkra!

2010-ben alakultunk, mind állatvédelmi önkéntes vagy hivatalos múlttal rendelkeztünk. Elsősorban a vidéki állatvédő szervezeteknek szerettünk volna lakossági feleslegből adódó tárgyi adományokat gyűjteni. Adományelosztó szervezetként segíteni. Külön kikötöttük, hogy nem lehetnú saját menhelyünk, mentvényeink. (Azért persze mindannyiunk lakása tele mentett kutyákkal, macskákkal.)
Közben eltelt 10 év és megváltozott a tevékenységünk is. Ami maradt, hogy mind önkéntesként látjuk el feladatainkat (nincs alkalmazottunk), saját magunkra nem gyűjtünk, csak mindig adott célra, ami több állatmenhely, állatvédő szervezet problémáját megoldhatja.

Ami változott: Már nincs raktárunk, a lakossági feleslegek helyett nagyobb segítségért fordultak hozzánk a szervezetek. Pályázunk, vállalati támogatásokban és együttműködésekben keressük a lehetőségeket. Petíciókat fogalmazunk, felső vezetőkkel egyeztetünk, állatvédelmi lépéseket sürgetünk. Szemlélet formálunk minden lehetséges eszközzel. Komplex megoldásokban gondolkodunk, ami a teljes szektornak megoldást nyújthat.

Ma már 220 szervezettel tartjuk a kapcsolatot. A hasonló gondokkal küszködő állatvédők számára igyekszünk mennyiségi kedvezményeket kiharcolni. Fejlesztési, működési, élelmezési költségekben segíteni. Mindig ott, ahol a legnagyobb a baj. Az ivartalanítás fontosságára nagy hangsúlyt helyezünk. Minden esetben a fenntartható működés mentén próbálunk gondolkodni. Hiszünk abban, hogy egyszer jobb lesz a magyar állatvédelem és a magyar állatok helyzete. Muszáj hinnünk.

Ha te is segítenéd munkánkat, így teheted:

  • Kérjük, hogy ha megteheted, támogasd a gazdátlanokat.
    Bank: MagNet Bank Zrt.
    Hangya Közösség
    Bankszámlaszám: 16200223-10044991-00000000
    Paypal: paypal.me/hangyakozosseg
    IBAN: HU06 1620 0223 1004 4991 0000 0000
    SWIFT: HBWEHUHB
  • Ha még nem ajánlottad fel 1%-odat, gondolj a gazdátlan állatokra. Mi értük tesszük:
    Adószám: 18732993-1-42
    Hangya Közösség Alapítvány
  • Amennyiben postai csekket kérsz, írj nekünk: info@hangyakozosseg.hu