Napi szösszenet…

Minden reggel korán kelünk, hogy ha éjszaka nem maradt rá idő, még munka előtt át tudjuk futni a leveleket, messenger üzeneteket, fb üzeneteket, ista üzeneteket… Persze állataink (és családunk) ellátása után. Hétvégén nagy élelemgyűjtésünk lesz, az is hatalmas munkával jár több ember dolgozik rajta. Tegnap késő éjjelig írtunk egy pályázatot, raktunk össze egy másik anyagot és dolgoztunk forrásteremtésen is. Mindent azért, hogy segíteni tudjunk. Ha nyerünk egy pályázaton, hihetetlen boldogok vagyunk, mert általában nem nyerünk. Nagyon kevés az állatvédelmi pályázat, ezért indulunk mindenen, amiben civil szervezeteknek lehetősége van pályázni.

A legjobb része a munkánknak, amikor segíthetünk, amikor tápot viszünk, amikor támogató levelet kapunk, amikor az adományozókkal személyesen találkozunk, amikor egy-egy kutyát gazdához adunk.
A legrosszabb a „sajnáljuk nem tudunk” levelek megválaszolása. Naponta sok-sok levelet, üzenetet kapunk, a legtöbb esetben nem tudunk segíteni. Nem arról van szó, hogy nem akarunk, hanem nem tudunk. Pár gondolatot szeretnénk megosztani – talán azért is születik ez a levél, hogy könnyebb legyen megérteni a munkánkat.

Leggyakoribb kérések/levelek/üzenetek:

 • „Tudtok segíteni Kiss Jucinak?” „Elvesztettem a munkámat, nem tudok rezsit fizetni” „Nagy Béla egyedül maradt az állataival”
  Magánszemélyek kérései: Megköszönjük, ha csak egyetlen perc erejéig utána néztek kis csapatunk munkájának. A Hangya Közösség Alapítvány 2010-ben született meg és 2015-re váltunk hivatalosan bejegyzett szervezeté. A bírósági végzést állatvédő szervezetek támogatására kértük, nekik próbálunk segíteni. 450 állatvédelemmel foglalkozó szervezet van. Sajnos így is van hova. 252-nek segítettünk tavaly. Idén minden 50-60%-kal drágult (élelem, állatorvos, rezsi) és fele annyi támogatás sem érkezik be hozzánk. Jelenleg 42 szervezet van a várólistánkon és a havi egy adománygyűjtésünkből 3-4 szervezetnek jut.
  Persze sokféle segítség elérhető még nálunk, de jelenleg állatvédő szervezeteknek tudunk segíteni, azoknak is sokkal kevesebbet és lassabban, mint szívünk szerint szeretnénk. Sajnos nem tudjuk megoldani magánszemélyek problémáját, mert egyszerűen nincs rá keretünk. Nem azért, mert nem akarjuk, hanem mert nem tudjuk. https://www.facebook.com/HangyaKozosseg/posts/pfbid037guis4mrCSRyZHykiXixyZF38sjFxSuThLKQzbqLQVhUaU2EmRQsKUfoyaNMMHPzl
  Naponta 30-40 ilyen magánszemély levélre küldjük el a sablon válaszunkat. Egyre nehezebb lesz az országos helyzet, egyre több ilyen levelünk fog érkezni és már nem tudunk mindenki egyedi kérésére egyedi választ írni. Naponta 40 db „sajnos nem tudunk” levél olyan idő és energia (és lelki teher), amit a menhelyek segítésére is fordíthatunk, ezért előre elnézést kérünk a sablon válasz miatt. Nagyon sok szervezet nem válaszol. Mert éjjel is állattal van, vagy mert nem tud. Olyan nincs, hogy egy állatvédő tudna (van ideje, pénze, helye, lehetősége, segítői), de nem akar segíteni.
 • „Bajba vagyunk, tudtok most tápot küldeni?”
  Bármennyire is szeretnénk, nincs teli raktárunk, ahonnan tuduk azonnal osztani. Elmúltak az idők, amikor minden héten egy-egy baráti társaság, egy-egy munkahely, vállalat elhozta házi gyűjtését. Nincs teli bankszámlánk, amiről azonnal tudunk rendelni. Mindig minden forrást előre tervezve osztunk be és mint civil állatvédő szervezet elsősorban a támogatóinkra számíthatunk.
  Augusztusban egy hatalmas élelemgyűjtő kampányt indítottunk. Sok helyszínen voltunk kint reggeltől estig, 40-45 önkéntessel. Adományvásárral, állatokkal, szórólappal, millió szervezéssel. Volt konkrét összeg is, ami hiányzott, nagyon lassan és nehezen gyűjt össze. Nagyon sok munka volt, hogy ennyi helyre tudjunk segíteni. Így jött össze ez a nagy segítség, amit itt olvashattok: https://www.facebook.com/HangyaKozosseg/posts/pfbid0iugoAQtaDaqKDV9CrdmguhDKxGeDWxySSzKriffRYCXDaXJV4AytnFs4u6HPxX6Kl
  Nem, sajnos senkinek nem tudunk már másnap táppal segíteni, várólistát vezetünk. De minden tőlünk telhetőt megteszünk és mindig mindenkinek igyekszünk segíteni.
 • Tudtok „Babapocak Alapítványnak” segíteni, kellene nekik táp?
  Minden esetben arra kérjük, hogy a szervezet vezetője vegye fel velünk a kapcsolatot. Sajnos nagyon sok kellemetlenségünk volt már belőle, hogy egy-egy támogató, segítő, önkéntes kért valamit, mikor helybe szállítottuk az állatvédő szervezet közölte, hogy nincs is rá szüksége, nem olyanra, nem akkor, már nem vagy nem arra a minőségre.. stb. Minden menhely/szervezet máshogy dolgozik és mi minden esetben tiszteletben tartjuk és azzal segítünk, ami ott és akkor a leghasznosabb. A félreértések elkerülése miatt a vezető vegye fel velünk a kapcsolatot. (Van egy szervezet, akinek rajongóitól naponta 2-3 ilyen üzenet érkezik – csak tőlük, minden nap több. Sokszor kértük a vezetőt, hogy ne irányítsák hozzánk őket, hiszen ismerjük egymást, kapcsolatban vagyunk. Már nekik is egy előre megírt sablon választ küldünk, elnézést.).
  Ha bármelyik szervezet kiírja az oldalára, hogy mire van szüksége, akkor elsősorban a saját támogatóit szeretné segítségre ösztönözni. Mi nem olvassuk az összes állatvédő szervezet összes posztját minden nap. Tavaly 252 szervezetnek segítettünk, jó kapcsolatot ápolunk. Ha nem kapnak segítséget, szólni fognak nekünk.
 • +1: Nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy tisztelje meg munkánkat azzal, hogy nem egy pár nappal ezelőtti poszt alá dobja be egy sorban, hogy „Babapocaknak miért nem kapott?” „Remélem Kovács Pista is kapni fog belőle” „Küldenétek a Macsekpacsek civileknek is?” – ez mindennapi. Nem, sajnos nincs időnk minden nap, minden egyes valaha kiírt poszt alatti kommentet végigolvasni, hogy született-e valahol valami odabiggyesztett számonkérés.
  A legtöbbször a válaszunk az, hogy „mert nem kért”. Aki nem jelzi, hogy szüksége van segítségre, az nem kerül fel a várólistánkra. Mivel várólistával dolgozunk, már kiküldött tápokról szoktunk posztolni. Az előző nap gyűjtött és kiosztott tápból már nem tudunk küldeni újra küldeni, fizikailag lehetetlen. És innentől a fenti pontokat is ajánljuk figyelembe: nincs raktárunk, a szervezet maga vegye fel velünk a kapcsolatot, nem tudjuk magánemberek anyagi gondjait megoldani. Nem azért mert nem akarjuk, hanem mert nem tudjuk.