Corona – felkészülés a  járványra!

 

Mindenkinek, aki kutyával, macskával, háziállattal rendelkezik!

  • Aki állatot vállal, felelősséget is. Van B terve, ha vele történne valami. Itt az alkalom, vegyük elő. Legyen c és d terv is, hogy baj esetén mi lesz az állattal. Egyeztessünk le minimum 2, de inkább 3 egymástól független segítőt, akit értesíthetnek probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról. Kérdezzünk meg ismerősöket, rokonokat, szomszédokat. Ha nincs más, fizetős ellátást, panziót, rászoruló, de megbízható ismerőst. Nincs olyan, hogy nincs b, c, d és e terv! Kell, hogy legyen, most még van idő gondolkodni! Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös-képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán.
  • Több facebook csoport is indult, ahol baj esetén segítséget lehet kérni. Előre tegyük ne utólag hivatkozzunk egy facebook csoport virtuális ígéretére! Lentebb részletezzük.
  • Készítsük ki a oltási könyveiket jól látható helyre, ha beteg a kutya a gyógyszereit, kórlapját, bármit ami információval szolgálhat: pl. mit és mennyit eszik.
  • Mire készülhetünk? Ha esetleg karanténba kerülünk, ki viszi le sétáltatni a kutyát. Ennek már van kialakított külföldi példája: pórázcserével adják át a kutyát és indulás, hazaérkezés után fertőtlenítik a szőrét. Kutyát kijárási tilalom alatt is lehet majd sétáltatni – pár percre, de lehet.
  • Gondoskodj előre minimum 1 hónapra elegendő táplálékról állataid számára.
  • Sok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha állatszerető vagy, ajánljd fel a segítséged. Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!
  • Amennyiben tudomást szerzel olyan állatról, mely gazdája hirtelen kórházba / karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

 

Az állatok corona vírusa NEM UGYANAZ, mint a COVID-19, csak egy vírus családba tartoznak. Az állati vírus NEM FERTŐZHET MEG EMBEREKET, míg jelen tudásunk szerint a COVID-19 nem tud az állatokon keresztül terjedni / fertőzni. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

Tanácsainkat a Noé Állatotthon által megosztott felhívás alapján készítettük, saját tapasztalatainkkal kiegészítettük.
https://www.facebook.com/noeallatotthon/posts/10158229850944439

Bármelyik felhívás megosztható, a lényeg, hogy figyeljünk egymásra és készüljünk fel előre gond esetén.
Segítő szándékú oldalak, melyek speciálisan ennek a vészhelyzetnek köszönhetően születtek:

Hangya Közösség

Letölthető PDF a tennedőkről, amit kirakhatsz a lépcsőházatokban!

CoronaA4