Csip-csip mikrochip

Az állattartók mikrochip beültetésre vannak kötelezve. Ez egy olyan azonosító rendszer, ami hivatalosan is követhetővé teszi az állat tulajdonjogát.
Az állatorvos helyezheti be, kötelezően regisztrálnia kell. A regisztráció és a behelyezésért nem kérhet többet, mint 3.500 Ft.

Mi az a mikrochip?
A hivatalos neve: elektronikus (mikrochipes) állatazonosító
A mikrochip egy rizsszemnyi méretű szövetbarát üvegből vagy műanyagból készült parányi eszköz. A chip egy injekciós tűszerű steril applikátorban helyezkedik el és egy tűszúrásnyi beavatkozással ültethető be a kisállat (kutya, macska, vadászgörény-vagy egyéb egzotikus állat) vagy bármely háziállat bőre alá. A beültetés apró beavatkozás, egy oltásnyi fájdalommal ér fel.
Európai szabvány szerint az implantáció helye a nyak bal oldala (tehát minden Európában chipezett kutyában itt keresik a chipet!)
A chip kívülről láthatatlan, nem vándorol, nem sugároz, és a közhiedelemmel ellentétben GPS-ként sem válik be. A chipben kódolt 15 jegyű számot ugyanis kizárólag egy leolvasó készülékkel lehet megjeleníteni néhány centiméter távolságból. Regisztráció nélkül a mikrochip csupán egy haszontalan implantátum!

Amikor bevezették, a lakosság tiltakozott és nem is értette, miért kell a kutyába nyomkövetőt tenni…

Az állatvédők támogatták, mert sokszor ez az egyetlen esélye, hogy hazakerüljön egy elszökött kutya. Illetve általa az örökbeadott kutyák élete is követhető: rendszeresen oltják-e, hol lakik, megtörtént-e az ivartalanítás.

Mára már ott járunk, hogy jogszabály szerint: 2013. január 1-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!
Amennyiben a kölyökkutyákat még 4 hónapos koruk előtt adják vagy ajándékozzák el, akkor azokat már az eladás (elajándékozás) előtt meg kell jelöltetni mikrochippel.
Külföldre csak állat-útlevéllel utazhat kedvencünk és kötelezően chippel kell rendelkeznie.

!!!

Sajnos folyamatosan nagyon sok jogszabálysértésbe botlottunk bele. Igen, sajnos.

A Budapesten talált kutyák harmada NEM rendelkezik chippel. Az ország keleti részét vizsgálva, 10 kutyából 8 NEM chipezett. A két chipesből az egyik nem regisztrált.

Gyakori még, hogy régi adatok szerepelnek benne, nem él a gazda által megadott telefonszám.

Miért? Mert senki nem ellenőrzi.

  • Ilyenkor meg szoktuk kérdezni az önkormányzatot, ezen belül is a jegyzőt.
    Sajnos a legtöbbször arról sincs fogalmuk, hogy állatvédelmi kérdésekben pont ŐK helyben a hatóság. Nekik van joguk ellenőrizni, bírságot kiszabni, kimenni állatbántalmazásnál, vagy épp eltiltani valakit az állattartástól. Ők csak a haszontalan kóborkutyák szidását látják a feladatuknak. (mély tiszteletünk a kivételnek!).
  • A lakosság sajnos egyáltalán nem érdekelt a chipezésben. Főleg azok állatai nem rendelkeznek azonosítóval, akik nem szeretik őket. Hiszen egy nagy költség, kötelező is és segít is a kutyán.
  • Az állatorvosok egy másik téma: tegnap büszkén mesélte nekünk egy vidéki állatorvos, hogy ő azért nem regisztrálja, mert nem ért a számítógéphez.

Kérjük, mindenki aki chipelteti állatát, ellenőrizze le, hogy a regisztrációja is megtörtént-e. Ezt könnyen megteheti a http://www.petvetdata.hu oldalon.

Amennyiben elveszett kutyánk, szóljunk az állatorvosnak, hogy az adatbázisban a chipszám mellett jegyezze be: ELVESZETT!

Ha költözünk, megváltozik a telefonszámunk, ne felejtsük lejelenteni.

microchipping_cat_800x444

 

Érdekesség:
Több helyen is kapható már az a macska/kutya bejáró, ami a bejárati ajtón teljes zárat alkot, tehát nem jön be a hideg. Viszont felismeri a kisállat chipjét és erre reagálva engedi ki és be. Mindenki más, akinek nincs megfelelő kódja, kívül marad.

Tipp az említett bejáróhoz:
http://www.zooplus.hu/shop/macska/macskahalo_ajto/ajtok_lengoajtok/microchipes/241578

2015-ben felismertük a problémát, hogy nagyon sok helyen nincs chipleolvasó. Voltak olyan 50-60 km-es körzetek, ahol egyetlen egy elérhető leolvasásra alkalmas készülék sem volt.
Nincs a menhelyen, nincs a dolgozóknak, nincs a gyepmesternek, nincs a jegyzőnek, az állatorvos limitált időben rendel. Mert elérhetetlenül drága. (ára 60.000 Ft körül mozgott).
Sikerült egy olyan készüléket találni külföldön, ami megfizethető és mégis megbízható.
Kedvezményes akciót hirdettünk állatvédőknek, így 84 készülék talált gazdára polgárőröknél, állatmentőknél, menhelyeknél, civil állatvédőknél, szervezeteknél és önkormányzatoknál.
Ennyivel több esélye van az állatnak hazatalálni!
http://haloscanner.hu/

Bővebben az akciós chipleolvasós programról:
http://www.hangyakozosseg.hu/sikereink/84-keszulekkel-tobb-a-kobor-allatokert/