Eredmények – Megelőzés pályázat 2022

A Hangya Közösség Alapítvány által 2022-ben indított FIRST STEPS – Kóbor állatok megelőzése program pályázata október 11-én nyílt meg 10 millió forintos kerettel.

A beérkezett pályázatokat a forrás kimerüléséig fogadtuk. 30 óra alatt leforgása alatt 41 pályázat érkezett be. Ez is mutatja a hatalmas szükségét és társadalmi igényt az állatvédelem részéről. A pályázatot a pályázati forrás keretének elérésekor lezártuk – amit a pályázati kiírásban is előre jeleztünk. Semmiképp sem szerettük volna az elbírálással hetekig húzni a nyertesek idejét. Valamint azt sem, hogy sok állatvédő pályázatokat töltsön ki, de csak kis százalékuk nyerhessen. Elképzelhetetlen, hogy mennyien pályáztak volna, ha végtelen a lehetőség…

A tavalyi nyertesek közül többen újra próbálták, illetve nagyon sok új szervezet is csatlakozott a programhoz. Minden pályázó a költségtervben szereplő állatokra igényelt összeget teljes egészében megkapta. Legalább 100 szervezet jelezte, hogy ők is szívesen pályáznának, ha lenne keret… Nagyon szeretnénk erre forrást találni, hiszen hatalmas rá az érdeklődés és főként a szükség.

A nyertes szervezetek:

Agenor Civil Állatvédő Egyesület
A Remény Rabjai Állatvédő Egyesület Túrkeve
Alex Állatvédö Egyesület
Állatvédő Egyesület Kiskapudért és Kóbor kutyák Álmaiért
Árva Mancsok Állatvédő Egyesület
Befogad-LAK Állatmentő Alapítvány
Bukfenc és Jeromos Állat-jószolgálati Egyesület
Catbaby Alapítvány
Chipet Csapat Kutyamentő Egyesület
Cica-Vár-Lak Alapítvány
Cicaesély Macskamentő Alapítvány
Csellengő Tappancsok Állatmentő Alapítvány
Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány
Gedeon Állatvédő Alapítvány
Győri Puha Praclik Egyesület
Hajdúnánási Állatvédő Alapítvány
Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület
Kilenc Élet Alapítvány
Kismaszat Állatmentő Egyesület
Kisújszállási Kutyabarát és Állatvédő Civil Egyesület
Kóborka Túri Állatvédők Közhasznú Egyesülete
Komlói Állatvédő Közhasznú Egyesület
Környezetünk Állataiért Alapítvány
Lajka Állatvédő Alapítvány
Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület
Léleklánc Állat- és Környezetvédő Alapítvány
Lelenc Kutyamentő Egyesület
Mancsmentő Állatvédő Egyesület
Mikka-Makka Cicamentő Alapítvány
Minden Állatért Alapítvány
Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület
Összefogás az Állatokért Alapítvány
Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány
Pelyhes Peti Alapítvány
Puli Állatvédő Egyesület
Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület
Safi Cicamenedék Alapítvány
Sánta Kutya Állatvédő Alapítvány
Soul in Soul Állatmentő Alapítvány
Szoboszlói Bársonytalpúak Menedéke Alapítvány
Ugat-lak Közhasznú Alapítvány

EREDMÉNYEK!

Sokan dolgoznak az állatvédelem területén. Mindenki munkájára és segítségére szükségünk van.
Mégis sokszor úgy látjuk, hogy akik az íróasztal mögül védik az állatokat, nem látják át a teljes magyarországi helyzetet. Most belátást engedünk a pályázatunkba, ezzel segítve az ő munkájukat is.

Érdekes összefoglaló a 2022. évi FIRST STEPS – Kóbor Állat Megelőző Programunkról. (2022. október-november)
689 állat vett részt a 2022-es Kóbor Állat Megelőző Programban
–> ebből 583 macska (123 kandúr, 460 nőstény)
–> ebből 106 kutya (40 kan, 66 szuka)

Az elköltött összeg: 11.194.475 Ft
– 41 szervezet
– 87 számla
– 43 állatorvosi rendelő vett részt a programban.

Mi látjuk a fejlődést, nagyon sok területen!
Sokan gratuláltatok a tegnapi fantasztikus adomány híréhez! Ez nekünk olyan hatalmas dolog, sosem volt a munkánk ilyen számjeggyel értékelve. A teljes összeget – azt utolsó forintig – ivartalanításra költjük! Mert az ilyen sikeres programokat folytatni kell!

  • A tavalyi résztvevő szervezetek közül sokan nem tudtak pályázni, mi kézenfogva végig vezettük a folyamaton őket. Célunk volt az edukálás, ezért is indítottuk. A legtöbben az azóta elindult állami pályázatoknál is merték kihasználni a lehetőséget és idén is részt vettek a programunkon.
  • Halmozottan érezzük a jelenleg uralkodó válságot. Elapadnak az élelemtámogatások, az adományozók elmaradnak, az önkormányzati (ha volt) támogatásból kiszorulnak a civil szervezetek. Ilyen mennyiségben még állatvédő szervezetek (és magán állatmentők) sosem fordultak hozzánk segítségért, még a covid idején sem. Nagy álmunk, hogy minden szervezet megértse, ha ők nem kezdik el ivartalanítani a problémás lakossági egyedeket, el fogja önteni a kóbor áradat. Másra nem számíthatunk.

Sokat mesélhetnénk, de nézzünk csak pár példát. A pályázatunkban volt olyan menhely, ahol összegyűjtötték a szegregátum (helyiek csak cigánysornak hívják) vemhes állatait és elvitték ivartalanításra. 18 állatot, melyekben 87 utód volt. 87 olyan élet nem született meg, melynek semmilyen jövője nem lett volna. Ezek az állatok vagy valamely utódjuk a sokszoros teltházzal működő menhelyen kötött volna ki előbb vagy utóbb. Inkább előbb. Azon a menhelyen, ahol most is nagyon nehéz még élelemmel is ellátni az állatokat. 87 állat – egy menhelynyi. Egy szegény településrészen 18 állatból született volna ennyi kicsi, amely senkinek sem kell és amelyet megmenteni sincs már hova.

A teljes idei pályázat során 341 állat nem született meg utcára. Ez kb. 6 menhelynyi állat.

Nagyon sok műtétnél látták, hogy gennyes méhgyulladása volt a macskának vagy kutyának. Ők mind kínok között pusztultak volna el a közeljövőben.

Több vemhes állatban halottak voltak a kicsik. Ők nem élték volna túl a szülést. Ez gyakori az ismeretlen eredetű pároztatásoknál. Az ösztön szuka tacskó és kaukázusi kan között is betör és sok esetben nem tudják kihordani a nagy magzatokat. De az alultáplált anyának is ritkán lesz egészséges kicsije.

A csatolt képen egy befogott cicamama található. Fekete és vad. Mellette szintén vad kicsinye őrzi a becsapdázott mamát. Mi pedig belehalunk az ilyen esetekbe és abban tudunk segíteni, hogy ne legyen még több vad kicsi, akinek az utcán kell felnőnie.

  • Hangosan kommunikálunk a programunkról és igyekszünk minél többekhez eljutni. Nyíltan felvállaljuk az ivartalanítást, amit még mindig sokan elítélnek. Magyarországon már sajnos az állatvédő szervezeteknél is az állatjóléte elé került egy fontosabb: a gazdátlan sorsra, szenvedésre született állatok megelőzése. Ha már a mennyiség miatt mindenkit nem lehet megmenteni, minden erőnkkel azon kell lenni, hogy kevesebb legyen a mentendő.
  • Minden esetben megemlítjük, hogy mi az állatorvosi költségekben tudunk segíteni. Minden pályázó állatvédelmi szervezet maga szervezi, koordinálja és követi után az állatokat. TNR (befogás – ivartalanítás – visszahelyezés) esetén pedig ő fogja be, saját szabadidejében. Vagy pl. saját benzinköltségén fuvarozza. Igen, nagyon hálásak vagyunk minden egyes résztvevő állatvédőnek, állatbarátnak. Nélkülük nem menne.
  • A legtöbb szervezetnek sikerült jó árat egyeztetni az állatorvosánál. Mi mindig nagyon hálásak vagyunk, ha az állatorvos átérzi a probléma súlyát és érti a társadalmi felelősségvállalást. Sokan csökkentett vagy anyagáron bevállalnak senkihez sem tartozó eseteket. Megértik, hogy a kóbor állomány csökkentése az ő állatorvosi segítsége nélkül nem megy. Se fizikai, se anyagi módon. Vannak akik kóbor, vagy vemhes állat esetén adnak jobb árat, vannak akik egész évben. Vannak akik évi pár alkalommal. Minden hatalmas segítség. Nagyon köszönjük minden állatorvosnak, aki munkájával járult hozzá, hogy minél több állaton tudjunk segíteni.

Több állatorvos kérdezte tőlünk, hogy mennyi az annyi…

Ez nem kutatás és semmi esetre se reprezentatív. Viszont érdekes gondolatokat indíthat el.

Fontos, hogy a legtöbb helyen erre a pályázatra kaptak egyedi árat. A vemhes állatért egyetlen egy esetben számoltak fel plusz költséget. A legtöbb esetben megértették az állatorvosok (olyan helyeken is, ahol nem gondoltuk volna), hogy nekik is érdekük, hogy a megpályázható 300.000 Ft-ból a lehető legtöbb állat kerüljön ivartalanításra, lehető legtöbb kerülje el a szenvedést – hiszen erre tették fel az életüket. Ők is.

legolcsóbb kan kutya ivartalanítás – 6 000 Ft
legdrágább kan kutya ivartalanítás – 57 970 Ft (az átlagból látszik, hogy ez kirívó volt)
átlag: 16 238 Ft

legolcsóbb szuka kutya ivartalanítás – 12 000Ft
legdrágább szuka kutya ivartalanítás – 40 000 Ft
átlag: 23 973 Ft

legolcsóbb kandúr ivartalanítás – 4 000 Ft
legdrágább kandúr ivartalanítás – 20 000 Ft
átlag: 9 180 Ft

legolcsóbb nőstény macska ivartalanítás – 7 000 Ft
legdrágább nőstény macska ivartalanítás – 26 500 Ft
átlag: 16 211 Ft