Nem tudok kutyát örökbefogadni!

 

Gyakran, egyre gyakrabban találnak meg bennünket ezzel a kérdéssel a gazdijelöltek, társra vágyók.

Szeretnénk átláthatóvá tenni a magyar állatvédelmi rendszer ezen részét, hogy mindkét oldal értse, hogy hol a bibi. Mert a probléma nem ilyen egyszerű, hogy ujjal mutogatunk: „nem adtak, pedig kértem”.

Gondoljunk bele alaposan, józan parasztival, egyszerűen:

Ha adott egy teljesen tökéletes gazdijelölt és egy menhelyi kutya, akkor mi oka lehetne egy menhely vezetőnek, egy telepvezetőnek, hogy ne adja örökbe. NINCS ilyen oka. Adja, higgyük el, hogy adja. Akkor nem adja, ha úgy érzi, hogy a kutya nagy eséllyel vissza fog kerülni, meghal vagy szomorú sors vár rá.

Nézzük a menhely szemszögéből:

A menhelyi kutya nincs ingyen. Ahogy bekerül a menhelyre vagy állatvédő szervezethez, a fertőzésveszélyek miatt megelőző oltásokat, kötelező oltás kap, parazitamentesítést, ismeretlen eredete miatt nagyon alapos kivizsgálást. Sok kutyát betegség miatt dobnak ki, így ha műtét kell, műttetik. A magyar állatvédő szervezetek 99% nem ért egyet az újabb szaporulatok létrehozásával, hiszen így is millió kutya van utcákon. Ezért ivartalanít, (vagy ha kölyökkutya, ivartalanítási kötelezettséggel ad örökbe.) Ez is tetemes költség.
Tehát a menhelynek egy kutya pénzbe kerül. Ez csak az orvosi költségek egy része volt, nem beszéltünk az élelmezéséről, kutyaházról.. stb. Sokszor évekig fogyasztják a menhely rezsijét és tápját.
Itt kell megemlíteni egy nagyon fontos újabb részletet, ami befolyásolja az örökbeadást. Iszonyat mennyiségű kutya kerül a menhelyekre a felelőtlen gazdik miatt. Már ismerjük a tipikus eseteket, amikor biztos, hogy nem javaslunk kutyát, akár vásárolt, akár mentett kutyáról van szó. Mert az eladó nem fogja visszavenni, mindkét forrás a menhelyeken végzi. De ugye értjük, hogy ha minden nap többször csöng egy ilyen telefon és a menhelyek így is teltházasok: nem, nem tudnak segíteni. Naponta nagyon sok kutyának nem tudnak segíteni.

Vannak olyan történetek, amik naponta esnek meg. És amíg ez a szenvedő félnek tragédia is lehet, az állatvédőknek a szeme se rebben az emberi sajnálatra, csak az állatot nézik. Pl. idős édesanyám meghalt, a kutyájának keresünk helyet. Igen, ez az a helyzet, ami naponta elhangzik valamelyik állatvédő szervezet telefonja végén. MINDEN NAP. Egy idő után már az állatvédők nem érzik az emberi vonalat, csak, hogy ezt meg lehetett volna előzni. Mert a régen naponta simogatott, szeretett Bundika egy kennelben végzi, ahonnan nem biztos, hogy valaha lesz szabadulása. Ezért nagyon sok menhely nem ad örökbe idős személynek kutyát. Hogy mi számít idősnek, saját maga döntheti el, hiszen ő vállalt felelősséget a kutyaért, amikor befogadta. Függ fizikai állapottól is, nem csak egy évszám. De lehet, hogy csak egy évszám. Mivel ma Magyarországon a menhelyek minimális támogatást kapnak (kb. évi 130 ft-ot egy kutyára!), ezért ő döntheti el, hogy a saját pénzéből rendberakott kutyát, hova szeretné adni. Általában úgy tudnak idősek kutyához jutni, ha egy hozzátartozójuk gond esetén vállalja a kutya későbbi gondozását. De kölyökkutya gondoljuk bele, nekik sehogy se való.

Ma Magyarországon azé a kutya, aki találja. Miután minden bokorban ül kettő, chip nélkül rohangálnak és bárhol újabb almok jelennek meg. Ha egy állatvédő szervezet rendberak egy kutyát, nem szabadulni szeretne tőle, hanem jobb helyet keresni neki. A lehető legjobbat.
A tipikus mondatok igen jellegzetesek, amire biztos, hogy nem fognak kutyát adni – kiemelném újra, hogy ezek NAPONTA előforduló problémák és csak a megelőzéssel lehet változtatni azon, hogy ne legyen ennyi ilyen telefon, e-mail, fb üzenet. Pl. a kiszökött a kutyám és elütötte az autó, újat keresek…. Itt azért ugye érhető, hogy rossz kerítés mellé nem jár kutya. Nem csak azért, mert törvényi kötelesség, hogy az állat saját telken belül tartható és a kijárása komoly pénzbírságot vonhat maga után. Hanem, mert ki szeretné a mentett kutyáját 2 hét múlva halottnak látni? Nem ezt ígérte neki az állatvédő, amikor megmentette.
Az se fog kapni, akiről tudható, nem tudja vállalni az orvosi költségeket. Egy kutya nagyon sok kiadással jár, az állatorvosi költségek az eget verik, egy jobb módban élő családnak is tetemes összeg.
Senki nem szeretné, ha Csöpi 2 év múlva visszakerülne a rideg menhelyre a családi fészekből, betegen, mert nem tudják vállalni a műtéti költségeit.
A pici gyerek mellé és a karácsonykor hazavitt kutyák nagy része is menhelyen végzi. Ennyi, ezen nincs mit szépíteni. Néha jön egy eszméletlen jó család ezekkel a feltételekkel, a menhely hezitál, sokat beszélget, látszik a szuper szándék, odaadja, majd az esetek nagyon nagy részében pár héten belül jön a telefon: visszavinnénk.
Gyakran jön a kérés, hogy ha van saját kutya, akkor próbálják a kettőt összenézni. Erre szoktak a gazdijelöltek felháborodni, hogy csak nem képzelik, hogy egy 15 éves, nagy költséges elköteleződésért cserébe még egyszer eljön egy menhelyre! Hát, hogyan is gondolja egy menhely vezetője, hogy nem ad azonnal a kezébe egy kutyát, hogy vigye bárhová, bármilyen másik kutya mellé, örökbe, isten hírével. Miért olyan nehéz elképzelni, hogy a menhelyek vezetői szeretnék, ha az a kutya jó helyre kerülne és nem csak azért, mert a jelentkező azt mondta. Igen, lehet, hogy pesszimisták. De csak azért, mert tapasztalatból tudják és a telefonuk sem hazudik, naponta kapják, hogy újabb kutya érkezne. Az senkit se érdekel, hogy épp van-e helyük, amikor visszahoznák. Mert amikor már nem kell a kutya, azonnal akarnak megszabadulni tőle. Azonnal. Mi nagyon támogatjuk, ha legalább egy-két alkalommal találkozik a kutya és a család. (pont Lola esete miatt) és azt is, ha látszik, nem okoz gondot valakinek egy 15 éves kapcsolatért megtenni akár 100 km-ert, akár kétszer is. Hogy tényleg akarja azt az állatot, számít rá, vele, fontos a számára.

Még ilyen szigorú örökbefogadási szűrések miatt is rengeteg kutya kerül vissza a menhelyekre. Hogy miért? Mert felelőtlenül, átgondolatlanul visznek haza állatot az emberek. Nem készültek fel rá. Kiadás, az életük teljes átalakítása, napi több óra foglalkozás a kutyával.

Alfit imádja a családja, de költözéskor nem fér a kiskomód mellé, nem terveztek vele tovább:

https://www.facebook.com/HangyaKozosseg/videos/2447731232006627/

Újra írom: Ezek naponta előforduló esetek. Minden menhelyen tömegével ülnek Alfik.

Lolát menhelyről fogadják örökbe, aztán pár nap múlva csörög az a nem várt telefon:

https://www.facebook.com/HangyaKozosseg/videos/397811084487090/

Vannak olyan állatotthonok, ahol olyan Lolák is ülnek, akiket háromszor, négyszer vittek vissza. Holott a gondozó minden információt elmondott, minden tanácsot megadott és a család is átment minden – szigorúnak mondott szűrőn. És csörög a telefon.

Mindenki tudja, aki picit is utána néz az örökbefogadásnak: a fekete nagytestű kan kutyák teljesen esélytelenek. A cuki bodros, lehetőleg fajtatiszta jellegű kutyák pedig kapósak. Ha egy ideiglenes befogadónál bent tartott kutyára olyanok jelentkeznek, akik kint tartanák az udvaron: nem fogják megkapni. Mert rosszabb helyre nem kerül kutya. Ha pedig egy cukimukira 10-en jelentkeznek, olyannak fogják odaadni, ahol a legjobbnak érzik. Ez kutyától függ. Vannak akik szívesebben vannak falkában, van akiket egyedüli kutyának javasolnak.

Azok sem szoktak kapni, akik a „gyereknek vinnék”, hiszen legyen azé a felelősség, aki fizeti az orvost, aki naponta sétáltatja, aki foglalkozik vele. Ez nem a gyerek lesz. Nem plüsskutyáról beszélgetünk.

Az is általános tény, hogy aki teheti viszont nem ad csak udvari tartásra. Ennek nem konkrétan az udvar vagy a hideg az oka, hanem, hogy kertidíszként végzik. Ez is tapasztalat. Vannak persze kivételek.

https://hangyakozosseg.blog.hu/2016/09/29/kerti_butor_vagy_igazi_tars
Félelmetes, de a jelentkezők nagy része nem tud válaszolni olyan egyszerű kérdésekre, hogy mennyibe kerül egy oltás, hogy mi lesz a kutyával ha elutaznak nyaralni, vagy ha egy 60 ezres műtétet (ez olcsónak számít) kell majd kifizetni, hogy oldja meg. Pedig egy kutya 10-15 évig is elélhet és mindennapi feladatokkal jár. Sokkal több felelős, átgondolt gazdijelöltre lenne szükség.

És akkor nem térnék ki azokra a problémákra, hogy egy állatvédő a saját szabadidejében gondoskodik a kutyákról, sokszor éjjel etet, gondoz, állatorvoshoz rohan, ment. Kevés ideje van az adminisztrációra, a levelezésekre. Pedig hányszor látjuk, hogy az érdeklődő csak ennyit ír: “hozzám jöhet”. Higgyük el, így biztos, hogy nem fogjuk megkapni. Vegyük komolyan és írjuk le, hogy milyen állatok vannak a családban, kik a család tagjai. Milyen tapasztalatunk van, milyen helyre érkezne. Milyen az életvitelünk és milyen kutyára vágyunk. Nem egy diplomamunka pár sort írni magunkról.

Aki keres, azért talál:

 • Aki akar kutyát, az szerez. Egyrészt minden bokorban ül kettő, lehet érte ugrani.
  Hogy csak egy példát említsünk:
  Csak ugye ők nem „kész” kutyák, horribilis orvosi oltásokkal kezdődnek, nem ismert a habitusuk, . A menhelyinek amennyire módjukba áll, igen.
 • Gyepmesteri telepeken a törvény szerint altathatják a kutyákat. A gazda által leadottakat azonnal, az utcán befogottakat 14 nap után. Gyepmesteri telepek pedig tömkelegével vannak az országban. Hihetetlen cuki kutyák ülnek és várnak a semmire.
 • Sok menhely van, akiknél nagyon ritka az örökbefogadás helyben, a vidéki állattartási szokások is mások. Ha csak a kinti-benti tartás a gond, akkor ők nagyobb eséllyel adnak csak udvarra is, mert ott arra nem mehet mindenki kanapé kutyának, esélytelen. Kistestűt, rövidszőrűt ők sem szívesen… Tessék nagy vidéki menhelyeknél érdeklődni, leutazni, ismerkedni, több tízezren várnak pont Önökre. Ha nincs autó, lehet tömegközlekedést használni, vagy megkérni egy ismerőst egy vidéki kirándulásra. A „messze van” nagyon gyorsan megoldható kifogás. Azért a kutyaház, a meleg kuckó itt is elvárás.
 • Ha egyszer lesz egy kutyád, rá fogsz jönni, hogy nem a szőr hossza vagy színe számít, nem is a kora. Hogy minden kutya tekintetében ugyanaz a szeretet lakozik, hogy bármelyiket lehet szeretni:

https://www.facebook.com/HangyaKozosseg/videos/999628583723174/

Egy állatot magunkhoz fogadni, egy életre szóló döntés. Az ő életére biztosan. Onnantól csak ránk számíthat, mi leszünk a felelősek érte. Hosszú időre vállalunk kötelezettséget. Ha egy állatvédelmi szervezet megment egy kutyát: oltja, chipezi, ivartalanítja, lelkileg és testileg is rehabilitálja, ezalatt eteti, gondozza, takarítja. Kötődik hozzá és a legjobb helyre szeretné örökbe adni. Ahonnan nem kapja vissza pár év elteltével sem. Elsősorban a kutyához keres gazdát, a kutya érdekeit szem előtt tartva. Komolyan szűrnek, sok a kérdés. Rossz tapasztalatok állnak mögötte, nem véletlenül kérdeznek.

Gondosan kell örökbe adni és átgondoltan örökbefogadni: ez a felelős állattartás. Segítünk átgondolni!

Fehéret, feketét, tarkát?

 • Alaposan gondold át, hogy milyen típus, milyen faj vagy azon belül milyen fajta állat illik hozzád. Az állatvédők szakértelme sokat segíthet. Az összhang akkor alakul ki, ha azonosak az igényeitek. Fontos, hogy milyen a napi ritmusod, mennyit tartózkodsz otthon, mennyi időd lesz rá. Fajonként és fajtánként is eltérhet: pl. kutyák esetében, hogy mennyire vagy sportos.
 • „Csak kölyököt akarok” – Természetesen ilyen is van, de tudj róla, az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csak fiatal állatot lehet magunkhoz szoktatni. A kölyök természete lutri, az idősebbnél már látszik a habitusa. A jól megválasztott idősebb állat is gyorsan meg tudja szokni az új szabályokat, új helyeket.
 • Több szervezet nem ajánlja a nagy és új változások előtt állóknak az örökbefogadást. Várj egy kicsit, szokd meg az új helyzetet és utána dönts.

Te leszel a gazdi?

 • Beszéld meg a veled egy háztartásban élőkkel, hogy közös-e a szándék, és szükség esetén egyeztess az ingatlan tulajdonosával, a lakóközösséggel, hogy nincs-e kizáró ok a kutya tartására. Az állatszőr allergia népbetegség, de nagyon jó és gyenge gyógyszerrel kordában tartható. Vállalja az érintett családtag? A kutyaugatást gyűlölő, agresszív szomszéd is veszélyt jelenthet. Fontos, hogy milyen állatok tagjai még az életközösségednek, ők mennyi időt vesznek el és hogyan gondoskodsz róluk.
 • Ne adj ajándékba állatot. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szeretne-e és tud-e egy élőlényről tartósan gondoskodni?
 • Egy állat örökbe fogadása fontos, személyes döntés, amit annak kell meghoznia, aki a tényleges gazdája lesz. Ezért arra kérünk, hogy akkor keress minket, ha magadnak szeretnél házi kedvencet. Ne közvetíts másoknak, hanem irányítsd hozzánk őt, hogy közvetlenül vele egyeztethessünk.

Hány éves vagy?

 • Gyereknek felelős állatvédő nem ad örökbe. Ne is hivatkozz rá. Egy kiskorú gyermek nem tudja rendszeresen etetni, gondozni, orvoshoz hordani, nem őt terhelik a költségek. Az jelentkezzen az örökfogadásra, aki erkölcsi és anyagi felelősséget vállal a sok éves elkötelezettségért.
 • Ugyanilyen sarkalatos pont, ha idősödők érdeklődnek. Szervezetenként más, hogy ki milyen feltételekhez vagy korhoz köti. Amiben egyetértenek: kölyök állat nem való időseknek, mert nem tudják megadni neki a szükséges aktivitást. Idősebb korban több a váratlan megbetegedés. Nem várt baj esetén egy idős állatot nagy törés kiszakítani a megszokott környezetéből. Más a helyzet, ha egy családtag szerződésben vállalja, hogy gondoskodni fog a kedvencről.

Szeretsz utazni? Merre nyaralsz?

 • Egy állat minden esetben felelősség. Az új családtaggal az utazási szokások is át fognak alakulni. 10 érdeklődő gazdijelöltből 8 nem tud rá válaszolni, hogy hol hagyja, hogyan oldja meg, ha utaznia kell. Nincsenek tisztában az állatpanziók leterheltségével és magas költségeivel. Tájékozódj előre.

Jövő és tervek

 • A legtöbb örökbefogadó nem gondolja át, pedig a felelős vállaláshoz ez is hozzátartozik. Még mindig napi szinten szabadulnának az állataiktól: akik költöznek, ahová kisbaba érkezik, akik házasodnak vagy válnak, esetleg munkát váltanak. Pedig a legtöbb változás előre látható. Ha szeretnél majd gyermeket, valószínűsíthető, hogy lesz. Ha szeretnél külföldön élni, előfordulhat, hogy valóra váltod álmaidat. De ha nem is, készülj fel legalább gondolatban minden opcióra. Csak úgy fogadjunk örökbe, ha változás esetén minden lehetséges esetben a társállattal is számolunk.
  Mert ÖRÖKBE szeretnénk fogadni.

Hol laksz?

 • Meghatározók az életkörülmények. Pl. macska és kutya esetében a kert nem feltétel, csak bizonyos állatoknál szerepel kikötésként. Egy biztonságossá tett kert csak előny lehet, de a jól lefárasztott állat akár tartható kis lakásban is. Az albérlet van ahol kizáró ok, ez egyedileg kell egyeztetni. Változás esetén sajnos egyre nehezebb új albérletet találni, a legtöbb hirdetésben még mindig kizáró ok a kisállatok tartása.

Van rendszeres jövedelmed, megtakarításod?

 • Nem szeretne senki a pénztárcádba nézni, de fontos, hogy utána járj, mennyibe kerül a kiválasztott állat tartása. Érdeklődj leendő állatorvosodnál. Tájékozódj az állatfelszerelések árairól. Ahogy az embereknél, az állatoknál is egyre több a megbetegedés. A megelőzése pedig nagyon költséges, mi mégis ezt ajánljuk. Egy nem várt műtét pl. több százezer forintnál is végződhet. Érdemes a kisállatbiztosításokat is tanulmányozni.

Mennyi időd van rá?

 • Sokakat meglep a kérdés, mert nem tudatosul bennük, hogy egy állat akár napi több óra elfoglaltságot is jelent. Ők társra vágynak, az ember közelségére. Faj és fajta függő, de napi kétszer 10 perc simogatás miatt ne vegyél magadhoz egy másik élőlényt. Az átlag állampolgár napi 8-9 órát dolgozik, ez a legtöbb állatnál nem gond. De a maradék szabadidődből kell kiszakítani a több óra foglalkozást, nevelést. Csak a szeretet nem elég. Lesz időd erre minden egyes nap?

Felkészültél?

 • A legtöbb állatnak időt kell hagyni, hogy beszokjon. A felelősség folyamatos. A gondozás napi tevékenység, amit nem lehet kihagyni, elnapolni, elfelejteni. Kész vagy arra, hogy a teljes életedet át kell alakítani? Más lesz a fontossági sorrend, a spontán dolgok is ritkábbá válnak. Új havi költség jelenik meg. Az állatról gondoskodni kell, ha esik, ha fúj, ha korán van, ha fáradt vagy… Mindenképp megváltozik a megszokott életed. Felkészültél?

Ha ezeket átgondolod és tényleg felkészülten tudsz egy új életért felelősséget vállalni, biztos nem lesz akadálya, hogy kutyát kapj!