Miért fontos az ivartalanítás?

 

Sok menhelyre járunk, ismerjük a magyar helyzetet.

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, zümmögne a méhek, a szerelem ideje. De ne felejtsük el, az állatoknál ez egy kényszer ösztön, nincs szó semmilyen érzelmi eufóriáról… Az állatvédőknek ez az időszak a kidobott kiskutyák időszaka. Minden állatotthonban több alom kerül be utcáról, bekötözött szájú zsákból, lakatlan területen hagyott dobozból… ők azok, akik nem kellenek senkinek. A menhelyek a lehető legkevésbé ideális hely számukra. Nincs üres kennel, nincs erőforrás, nincs ennyi anyagi fedezet. Kutyánként… Arról nem is beszélve, hogy egy állatotthonban mindig magasabb a fertőzésveszély, a létszámból adódóan.

Szinte már 12 hónapossá vált a tüzelési időszak, eltűnt a tavaszi-őszi kiskutyák ideje… Mindenhol mindig kiskutya dömping van. Mamikkal dobják ki őket, vagy épp magukban (mint az első kennelben láthatóak, akik több helyről kerültek be.) De sokan vemhesen szabadulnak meg kedvenceiktől.

Egy kis család 2 hónap felett választható le a mamiról, addig jogszabály szerint is együtt kell tartani őket. A kicsiknek meg kell kapnia a védőoltásokat, ami kb. 100.000 Ft/alom. Egy kis család csak új, tiszta kennelbe, kutyaházba kerülhet, a menhelyen fellelhető fertőzések miatt. Igen, a legtöbb fertőzés nagyon nehezen kiírható, még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is. A bekerülő kiscsaládok pedig akár anyával, akár anya nélkül, de alul vagy rosszul tápláltan érkeznek, eleve gyenge immunrendszerrel, nehezített körülményekkel indulnak.

A vidéki menhelyek tele vannak kölyökkutyákkal. Nem titok, a legtöbben ott nőnek fel és fognak megöregedni, mert nincs rájuk kereslet. A pár hónapos kamaszok megnyúlnak, elveszítik a baba bájukat, ők valószínűleg nem fognak gazdisodni… Pedig még másfél évesen is papucsrágó, hebrencs cukiságok lennének, ha kíváncsi lenne rájuk valaki.

Igen, pl. a fekete babák bármennyire is cukik és aprók, valószínűleg ott ragadnak a menhelyen. Ha nagyobbacskára nőnek, meg biztosan. Szívünk szakad azokért a kutyákért, akik az egész életüket a menhelyen töltik le. Ki akarja ezt?


De ez a magyar valóság. Mit is tehetne az olvasó? Te? Semmit – emelhetnénk a kezünket. De tudunk! A kulcsszó: a megelőzés.

Mindennek a megelőzés az alapja: Mondjuk ki, ivartalanítás. Erre a legtöbb ember még összerezzen, pedig a fejlettebb állattartási kultúrával rendelkező országokban alap, törvényi előírás, elfogadott. Annyi a kidobott állat, miért is szaporítanánk a mennyiséget. Gondolják ők. Pedig század annyi kidobott állat nincs náluk, mint nálunk…

Minden állatvédelmi probléma alfája és omegája: Ha nem lenne ennyi macska/kutya…

Ha nem lenne ennyi kiskutya, nem lenne ennyi állat. Ha nem lenne ennyire sok állat, nem lenne ennyi kóbor állat, de nem lenne ennyi állatkínzás, nem kaphatna bárki állatot. Nem lennének tele a menhelyek, nem szaladgálhatnának vemhes vagy csontsovány kutyák/macskák az utcákon. A menhelyeken nem menne el minden energia a beérkezők napi gondozására, maradna idő alaposabb utánkövetésre, a lelkileg sérültek rehabilitására, de a környék állattartási kultúrájának ellenőrzésére is.. Így kevesebb lenne az állatkínzások száma. Mindennek az alapja.

Az állatvédők, menhelyek, szervezetek tudják ez, a 99 % és a „magánszemély állatmentők” nagy része is ivartalanítva adja örökbe állatait! Ezért elfogadhatatlan más opció.

A 2020-ban kapott személyi jövedelemadó 1%-át teljes egészében szeretnénk felajánlani állatvédő szervezeteknek, hogy minél kevesebb kiskutya szülessen utcára.

Kérjük, segíts nekünk, fogjunk össze, hogy minél kevesebb állat szülessen utcára, gazda nélküli sorsra.

Ha úgy érzed, hogy te is szívesen hozzájárulnál, a következő módon segíthetsz:

 • Anyagi támogatással (cégek számára adományigazolást biztosítunk!)

Bank: MagNet Bank Zrt. Hangya Közösség
Bankszámlaszám: 16200223-10044991-00000000
Paypal: paypal.me/hangyakozosseg
IBAN: HU06 1620 0223 1004 4991 0000 0000
SWIFT: HBWEHUHB

 • 1%-kal:
  Ha még nem tetted, ne hagyd elveszni, ajánld fel programunkra adód 1%-át.
  Adószám: 18732993-1-42
  Hangya Közösség Alapítvány
 • Telefonoddal:
  13 600 / 82 – Hívásoddal, vagy smseddel 500 Ft-tal támogathatod munkánkat.
  http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/adhatvonal/