Tények és hiedelmek az ivartalanításról

Mit tegyünk a kóbor állatok ellen?
Probléma: A felelős állattartás, és az ehhez tartozó ivartalanítás hiányában a legtöbb kistelepülés, városperem eleve melegágya a nem kívánt szaporulatoknak. A száműzött, kidobott kutyák, valamint a kertből kijárkáló, szökős ebek hasonló adottságú, vagy gazdátlan fajtársaikkal egyesülve újabb és újabb populációkat hoznak létre. Az anyagi okok, és a tudatlanság miatt elmulasztott ivartalanítást mellett sajnos irdatlan méreteket öltenek a „hát megtörtént” esetek, ami egyértelmű szaporításnak számít.

Az önkormányzatok több vonalat képviselnek a kóbor kutyákkal kapcsolatban:

a, A jelentős részük teljesen elzárkózik a probléma megoldásától, hiába jelzi a lakosság. Várja, hogy magától megoldódjon, pedig erre semmilyen logikus esély nincsen. A párzási időszak kitolódott, több állat akár évente 2-3-szor is vemhesedhet. Minden alomból sok utód születik, akiknek fél éves korukban már újabb utódai születhetnek. Ezek maradnak az utcán, a probléma nem szűnik meg.

b, Egy elavult szemléletet követnek, akik gyepmesteri telepeket hoznak létre. Csak a tüneti kezeléssel foglalkoznak. Nem kívánják valóban és tartósan megoldani a kialakult problémát. Így esetükben kóbor állat mindig lesz. A folyamatos begyűjtésük, tartásuk, altatásuk, üzemeltetőik számára tetemes költségeket jelentenek, ami újra és újra termelődik újabb almok létrejöttével… Míg 6 éve menhelyek és gyepmesteri telepek kialakítására lehetett pályázni, addig mára az állam is belátta, hogy mindez csak tűzoltásra elegendő lépés, az új MEGELŐZŐ szemléletet támogatva kerültek meghirdetésre az utóbbi évek pályázati lehetőségi.

c, Azok az önkormányzatok, melyek már az elmúlt években is a megelőzésre fordították a költségeket, már 1-2 év alatt a problémák jelentős részétől megszabadultak. A magas kóboreb és kóbor macskák száma a minimálisra csökkent, helyenként szinte meg is szűnt. Köszönjük azoknak az önkormányzatoknak, akik felismerték a súlyos helyzetet és saját forrásból tesznek ellene!

 • Az ivartalanítás káros? Az Állatorvosi Kamara több fórumon is kijelentette, hogy nem ért egyet azzal a „hiedelemmel”, hogy csak egy ellés után lehet nőstény ivarú kutyát/állatot ivartalanítani. Ennek semmilyen szakmai alátámasztása nem ismert világviszonylatban sem. Az európai országokban ez már sehol sem merül fel, főleg nem mint szakmai indok. Sajnos a közvélemény körében még mindig él ez a „városi legenda”. Az ivartalanítás hasznos. Nem csak a populáció szabályozása miatt, hanem a vezető halálokok is elkerülhetők általa (gennyes méhgyulladás, heredaganat… stb). Ha az első tüzelés előtt történik az ivartalanítás, az emlődaganatok kockázata is minimális, ami szintén nagyon gyakori betegség az állatok körében.
  Az Állatorvosi Kamra ivartalanítás témában tett állásfoglalása:
  https://maok.hu/content/_common/attachments/ivartalanitas_honlapra.pdf

 

 • TNR az mi? Minden országban elfogadott, használt és szakmailag alátámasztott a TNR program, amit a kóbor állatok esetében alkalmaznak mind macskák, mind kutyák esetében. Trap–neuter–return (TNR) – Befogás- ivartalanítás-visszaengedés. Sajnos a magyarországi gyakorlat is a balkáni országok problémája felé halad. Ott olyan mértékű a túlszaporulat, hogy a városok utcáin, tengerparton kóborló állatok további szaporodását csak a visszahelyezés programmal tudták humánusan megoldani. Minden kutya regisztrálva, jelölve és ivartalanítva vissza lett helyezve lakókörnyezetébe ezáltal megakadályozva évekre, hogy újabb ivaros állomány vegye át a korábban kiemelésre kerülő állatok helyét.
  Javasoljuk a TNR programok tanulmányozását.

 

 • Vemhes állat ivartalanítása: Az állatvédő szervezetek képviselői etikai és szakmai elvek alapján is javasolják a vemhes állatok ivartalanítását a további szaporulatok megakadályozása céljából. Miért? Sajnos ilyen mértékű probléma esetén ez már nem kérdés sehol a világon. Jelenleg Magyarországon 300.000 kóbor kutya és több millió macska keres gazdát. Kellenek még újabbak? A 460 állatvédő szervezet kb. 97%-a ivartalaníttat vemhes állatot. Ez több száz állatorvost jelent országszerte, akik szintén értik és támogatják a felelős állattartáshoz vezető utat.
  A téma körbejárása: http://www.hangyakozosseg.hu/megelozes/vigyazat-felvallalt-tabu-tema/

  A teljes anyag elolvasását javasoljuk: http://allatvedelemert.hu/2021/05/08/ajanlas-ivartalanitashoz-onkormanyzatoknak/