Állatvédők tanácsai ivartalanításhoz

Az állatvédők tapasztalatain alapuló szakmai tanácsok a sikeres ivartalanítási programhoz (kiemelten hátrányos területek vagy TNR programban résztvevő problémás gazdák esetén)

Az ivartalanításhoz 3 fontos tényezőre van szükség: állatra és állatorvosra és a költségek fedezetére. Ahhoz, hogy sikeres legyen a program, nem szükséges az állatvédők bevonása. (Ahol jó kapcsolatot ápol az önkormányzat az állatvédőkkel, kérjenek szakmai segítséget, hiszen nagy tapasztalatuk megkérdőjelezhetetlen ezen a területen is.)

 • Fontos, hogy pontosan határozzuk meg a probléma forrását. Érdemes a nőstény macskákra, szuka kutyákra koncentrálni, vagy a rendszeresen kijáró ebekre.
 • Mindenképp javasolt a műtét után pár nap megfigyelésre bent tartani az állatot, így nagyon lecsökkenthető a fertőzésveszély. A TNR programban résztvevő állatokat nem minden esetben szokták. Minden esetben a gazda kötelezettsége a siker (és túlélés) érdekében a seb tisztántartása, az állat megfelelő etetése-itatása, bármilyen fellépő probléma esetén a koordinátor értesítése. Érdemes a műtét utáni napokban mindenképp legalább egy-két alkalommal kontrol ellenőrzést tartani a kevésbé felelős állattartó gazdánál. Ilyenkor fertőtlenítő spray-t vinni (pl. CP – Aludermin spray)
 • Kóborkutyák falkájában végzett beavatkozásokat érdemes egy adott időszakra időzíteni. Jellemző a szegregátumokra, hogy gazdás, de kóborló kutyák élnek együtt falkákban. Ilyenkor az állatvédő szervezetek látványos színű festékspray-vel jelölnek kis felületet az már ivartalanított egyedek hátára (ahol nem éri el).
 • Kérjük, hogy minden esetben hagyatkozzanak az állatorvos szakmai tanácsaira. (pl. egy indok a sok közül: amennyiben frissen ellett a kutya, nem ivartalanítjuk.)
 • A nem higiénikus környezetbe (pl. udvarra) visszahelyezett álltok esetében lehetőség van rejtett varrás alkalmazására, amit számos TNR programban részt vevő állatorvos sikeresen használ évek óta. Ez a nagyon könnyen elsajátítható speciális technika nagy segítséget jelenthet a gazdákhoz visszahelyezett állatok esetében is, hiszen nem férnek hozzá a sebhez és kisebb a fertőzés lehetősége is, valamint későbbi varratszedésre sincs szükség, tehát egyszeri beavatkozás egy állat esetén. Ha a kutya visszahelyezése csak falkába oldható meg, nem lehetséges az elkülönítése, akkor javasoljuk, hogy ezt a megoldást alkalmazzák. Gyakori eset, hogy a gallér használata célponttá teszi az állatot egy agresszívabb falkában.
 • Problémás egyednél, ahol nem lehetséges a pár nap elkülönített megfigyelés, érdemes hosszabb hatású antibiotikumot használni.
 • Sok esetben felszívódó varratot használnak az állatorvosok, ami egy kifinomultabb technikai tudást igényel. (ha nem sikerül jól elrejteni, akkor könnyebben begyullad). Olyan esetekben mérlegelnek, amikor a varratszedésre való visszatérés lehetősége nem adott. Pl. nehezen befogható kutya, elvadult macska, a vizsgálatot nehezen tűrő állat … stb. esetében. Amennyiben van lehetőség, hogy a gazda figyelemmel tartsa a friss varratot, az állat újra el tud jutni varratszedésre az állatorvoshoz, mindenképp javasoljuk a hagyományos módszert, hiszen kisebb a fertőzés lehetősége.
 • A pályázat nem terjed ki a macskák transponderrel (mikrochip) való megjelölésére, ezért a TNR program esetében elfogadott – altatás alatt végzett – apró füljelölést alkalmazhatják a megkülönböztetés érdekében.
 • Az ivartalanítás esetében sok kérdésre választ adhat a Magyar Állatorvosi Kamara szakmai ajánlása, amit az állatorvosoknak is követniük kell, ezért hivatkozási alap:
  http://www.maok.hu/content/_common/attachments/kisemlosivartalszakmaiajanlaselfogadott.pdf
 • A pályázatban pontosan meg kell határozni az ivartalanításra kiválasztott állatokat. A legtöbb ellenállást ezen a téren érezzük az önkormányzatok részéről. A problémás egyedek összeszámolását össze lehet kötni a jogszabályokban 3 évente előírt eb nyilvántartás vezetésével (köznyelven ebösszeírással). Akár közmunkások által is pár napon belül elvégezhető feladat. Gyorsabban kivitelezhető, mint gondoljuk elsőre, kistelepülési viszonylatban, pedig a személyes bejárás lehetősége is adott.
  https://www.naih.hu/files/ebnyilvantartas-2020-tajekoztato.pdf
 • Mivel az “Ebösszeírást” kevés település veszi komolyan, így a lakosság alulinformált. Az ivartalanítási programmal összekötve fontos megfelelően előkészíteni a terepet (tájékoztatás, hogy miről szól a program, mi a lényege, miért fontos és felszólítani a lakosságot, hogy működjenek együtt – nyilván ez egy érzékeny téma és meg kell találni jól kommunikálni, hogy az emberek együttműködőek legyenek és ne mondják azt, hogy nem hagyják a szuka kutyát ivartalanítani. A leggyakoribb kifogások: “semmi közöd hozzá”, “nem akarok ezzel foglalkozni”, “aranyosak a kiskutyák, kell a gyereknek játszani”, “állatkínzás ilyet csinálni”, “én még szaporítani akarom őket”. Minden önkormányzatnak saját felelőssége, hogy megértesse a gazdákkal, hogy a felelős állattartás itt kezdődik.
 • Nehezebb környezetben is inkább jellemző a POZITÍV munkafolyamat. Érdekes, hogy nem hiszik el, hogy visszakerül az állat, őszintén meglepődnek amikor műtét után visszavisszük. Nagyon fontos, hogy az elején jól legyen bevezetve, mert a lakosság a pozitív példák után kezd “bízni” és szájról-szájra terjed, ha pozitív élményük van (visszakerül a kutya úgy és akkor, amikor ígérték, tájékoztatva vannak a sebkezeléssel, tudnak kérdezni valakitől, ha gond van a későbbiekben, parazita mentesítéskor elmagyarázni nekik mit, miért). A chip és oltás lehetőségét nagyon pozitívan fogadják és amikor a szomszéd példáján látva megértik, hogy “nem kell többet kiskutyákkal bajlódni”, az ivartalanítás is átfordul a pozitív megítélés alá. A bizalom után nagyon segítőkészek, sokat kérdeznek és szívesen tanulnak! Remek lehetőség a tájékoztatásra, szemléletformálásra, állattartás alapjairól való informálásra. Jó, ha van egy állatvédő szervezettel van kapcsolatuk arra az esetre, amikor durva állattartási hiányosság miatt vagy és a gazda lemondása miatt menteni kell egy-egy állatot.
 • A gyerekek segítenek a legtöbbet, ők adnak infót, ők mutatják meg sok esetben, hogy hol vannak olyan kutyák, akiket SOS ivartalanítani kell – velük kell beszélgetni és kooperálni, ha a legfontosabb helyeket akarjuk feltérképezni, ahol a legégetőbb az ivartalanítás.

  MAVED TNR program protokolja:
  http://allatvedelemert.hu/2021/05/08/tnr-program/