Adományozás okosan

Sokféle adományozás létezik állatvédő szervezetek számára.
Jelenleg több mint 600 olyan szervezet van, aki mentett állatokkal foglalkozik. Ebből klasszikus állatmentők 361-en vannak. A fajtamentések száma 82, a macskamentők 62-en vannak és emellett még a segítő szervezetek, vad és kisállatmentés is jelentős munkát látnak el.

Tehát, van kinek segíteni.
Az állatvédő szervezetek egyelőre semmilyen normatív vagy központi támogatást nem kapnak, adományokból tudják ellátni munkájukat.
Szívesen fogadják a karácsonykor feltámadó adományozási hullámot.

Érdemes tudni a kialakult helyzetet:
A jelenlegi 500 Ft-os benzinárak nem csak magánszemélyeknek okoznak nehézséget, de a menhelyek számára is. Minden költség növekedett, a fenntartási költségek, a felújításhoz szükségesek, de az élelem is, az orvosi költségekről nem is beszélve. A benzinköltség sokadik a sorban, nagyon sok állatvédő szervezet már nem tudja előteremteni. Az önkéntesek száma is folyamatosan csökken a járványhelyzetben. Az állatvédő szervezetek vezetői nem tudnak egy személyben adományért menni, állatokat gondozni és vezetni az alapítvánnyal (és állatokkal, örökbefogadással) kapcsolatos adminisztrációt, közösségi platformokat.
Amit mi ajánlani szoktunk:

  • a legtöbb hozzánk befutó kérésben: Budapest és 30 km-es körzetében keresnek menhelyet, ahová segíteni tudnának. Az önkéntes munka Budapesten felülreprezentált. Ez nem azt jelenti, hogy Budapesten ne támogassunk, hanem, hogy minél keletebbre vagy délebbre megyünk, annál nehezebb körülmények között működik egy állatvédő szervezet, annál kevesebb a támogatottsága. A jó menhelyek nem területhez kötöttek, hanem a működésükben követik az állatvédelmi normákat (ivartalanítva adnak örökbe, nem fialtatnak, együtt dolgoznak más szervezetekkel, etikus a kommunikációjuk… stb.)
  • Kérjük, hogy először válasszátok ki, hogy kinek gyűjtötök és kérdezzétek meg, hogy mire van szükségük. Nagyon sokszor el kell utasítanunk az adománynak szánt karácsony előtti lomtalanítás eredményét, amit sérelmez az adományozó. (a menhelyre jó lesz “használt kanapé, picit rossz hűtő és kicsit pisis matrac” szükséglet csak városi legenda)
  • Sok helyen gond a vegyes minőségű táp, ahogy a mi otthoni kedvencünket is megviseli a tápváltás. Egy menhelyi tömeges hasmenés feltakarítása nem vicc. Minden szervezet, minden állatotthon máshogy működik. Van ahol szalmáznak, vagy forgácsoznak vagy rongyoznak, fogadjuk el, hogy oka van, ki mit miért tesz. Mindenhova azzal segítsünk, amire szükségük van. Kérdezzünk és kérdezzünk.
  • Érdemes összekötni egy kirándulással és meglátogatni egy messzebbre eső menhelyet. Nem rég azért kapott egy menhely sokkal kevesebb adományt, mert nem fért a kocsiba. Szoktuk ajánlani, hogy van amikor nem éri Budapestről cipelni, mert a helyi Aldiban/Lidlben vásárolt táppal olcsóbban és hatékonyabban tudunk segíteni, mint a Budapestről vitt vegyes minőséggel.
  • Ha nem szeretnétek utazni, ne a szervezettől várjátok el, hogy érte menjen. Pl. rendeljétek meg webshopon keresztül. Egyszerű, gyors és célba ér. Előtte egyeztessetek, hogy mire van a legnagyobb szükség.
  • Minden menhelyen van speciális élelmet igénylő állat, amire a menhelynek nem telik. (vese, táp, diétás, kölyöktáp… stb.) Ez mással nem pótolható, így hatalmas segítség. Vagy akár patikából rendelt állatgyógyászati termékek, vitaminok, erősítők.
  • Természetesen van az a helyzet, amikor csak fizikai gyűjtéssel tudunk segíteni. Vannak olyan országrészek, ahol a vegyes élelem is hatalmas segítség. De ne sértődjünk meg arra, akik bizonyos minőséghez szoktak, vagy épp nem etetnek száraz táppal.Mindenkinek jó adományozást kívánunk!
    Köszönjük, ha figyelembe veszed, az adományozás lehetőségeit.

További információk:
http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/targyi-adomanyok-menhelyekre/