Eredmények: 100% az állatokért – Megelőzés Program

 

2015 óta támogatjuk a kóbor eb és macska megelőzést. 2020-ban már együttműködési keretek között, 2021-ben pályázattal segítettük a hazai kóbor állat visszaszorítását.

Hangya Közösségként 12 éve segítjük az állatvédő szervezeteket. Eleinte főleg nagy létszámú vidéki menhelyeket, mára már csaknem 300 szervezettel vagyunk kapcsolatban. Ernyőszervezetként tárgyi adományok mellett szakmai és jogi segítséget is nyújtunk.

ELŐZMÉNYEK:

Országos munkánk során láttuk, hogy a legtöbb problémát a beáramló állatok mennyisége okozza az állatvédő szervezeteknél. Ez mind lakossági forrásból érkezik, hiszen mind a leadni kívánt, mind a kóbor kutya is volt valakié.

2020-ban egy kisebb méretű lakossági ivartalanításra fókuszáló programot indítottunk, amit mint pilot project tettünk lehetővé. Nagyon sikeres volt, így egy pályázat formájában megnyitottuk az állatvédő szervezetek között 2021-ben. 

CÉL:
A meghirdetett pályázat kifejezetten olyan lakossági vagy kóbor kolónia egyedeit célozta, melyek folyamatosan ontják az utódokat, amik nagy valószínűséggel végül menhelyeken vagy rossz körülmények között kötnek ki. A MEGELŐZÉS az egyetlen megoldás. A magyar állatvédelem súlyos helyzetéből a legfontosabb kiutat a nem várt, felesleges szaporulat megszületésének megakadályozása, az állatvédő szervezetek beérkező állományának a csökkentése, a szenvedésnek kitett állatok számának csökkentése jelentheti. Ezen problémákra a prevenció nyújthat csak megoldást.

A pályázat során mindenképp a kijáró, korlátlanul párosodó állatokat szerettük volna előnyben részesíteni. Elsősorban lakossági és kóbor egyedeket, melyek visszahelyezésével megoldható a további szaporulat.

EREDMÉNYEK:

52 szervezet regisztrált. Végül 42 szervezet adta be a megadott határidőre a jelentkezéshez szükséges anyagokat. Az orvosi beavatkozásokra 2021. október 31-ig volt lehetőség, az elszámolás határideje november 30 volt, amit mindenki teljesített.

54 állatorvosi rendelővel dolgoztunk együtt, kb. 120 állatorvos vett részt a programban.
Összesen 925 állat (761 macska és 164 kutya) került ivartalanításra.

HATÁSA:

Nem titkolt célunk volt, hogy végig segítettük a szervezeteket a beadások, az adminisztráció során. Fontos volt, hogy átláthassák a pályázáshoz szükséges tudnivalókat, alapokat és megértsék a folyamatokat. Így nem csak ennek a pályázatnak a forrásait nyerhették meg, hanem megszerezhették azt a tudást is, mellyel sikeresen pályázhatnak a jövőben más források elnyerése érdekében is. Megtapasztalhatták, hogy számos adminisztrációs teendővel jár egy pályázat benyújtása, majd elszámolása is, de képesek a működésükhöz szükséges pénzügyi források egy részének megteremtésére is.

Hiszünk abban, hogy a jövőben az állam felvállalja a túlszaporodott állatok problémáját és lehetőségünk lesz majd központi pályázatokra is. Természetesen az ehhez szükséges anyagokat, információkat, javaslatokat már a döntéshozók felé jeleztük.

A pályázat legfontosabb hatása, hogy számításaink szerint 1 éven belül közel 10 ezer állat nem születik meg.

  • Az országot sújtó katasztrofálisan nagy méretű túlszaporulat miatt az állatvédő szervezetek és állatorvosok körében bevett mindennapos gyakorlat a vemhes állatok ivartalanítása. A nem várt utódok sorsa kiszámíthatatlan, nem várja őket szerető gazdi.
    Pályázatunk során 787 állat nem született meg 1 hónapon belül. Ez a szám magában is hatalmas, 10 db nagy menhelynyi állatról beszélünk.
  • Átlagosan egy szuka kutya vagy macska 5-6 egyedet hoz világra évente kétszer. 6.890 állatot jelent esetünkben. Természetesen még nem említettük, hogy a nőstények nősténye fél évesen akár ivarérett is lehet.
  • A kóborló és kóbor kan és hím állatok által generált szaporulatokat része is jelentős. Ha minden hím egyed csak egyetlen egy párzásban is részt vesz, átlagosan 1.640 állat fogantatásáról beszélünk. Egy hím állat szinte számtalan aktusra képes.

IGÉNY:

Az állatvédő szervezetek hatalmas örömmel fogadták és jelezték igényüket a folytatásra.
Itt fontos megjegyezni, hogy a civil szervezetek önerőből mérték fel a helyi lakossági problémát, választották ki az egyedeket, koordinálták a beavatkozásokra való eljutást és végezték az utánkövetést, adminisztráltak. Ezt önkéntes munkában.

Meglepő visszajelzések érkeztek az állatorvosok részéről is. Mérhetetlen mennyiségű sérült kóbor állat kerül a rendelőjükbe, amit ha el is látnak, elhelyezni nem tudnak. Igényüket jelezték a következő pályázati lehetőségre is. Valamint az állatorvosoknak köszönjük a kedvezményes árakat, a kapacitás felszabadítását és az ügyünk prioritásként való kezelését.

MINDEN ÁLMUNK, hogy újra meghirdethessük: 

Ha úgy érzed, hogy te is szívesen hozzájárulnál, a következő módon segíthetsz:

Anyagi támogatással (cégek számára adományigazolást biztosítunk!)
Bank: MagNet Bank Zrt. Hangya Közösség
Bankszámlaszám: 16200223-10044991-00000000
Paypal: paypal.me/hangyakozosseg
IBAN: HU06 1620 0223 1004 4991 0000 0000
SWIFT: HBWEHUHB

A pályázatban részt vett szervezetek:
Agenor Civil Állatvédő Egyesület Csepel
Alex Állatvédő Egyesület
Árva Mancsok Állatvédő Egyesület
Befogad-Lak Állatmentő Alapítvány
Bukfenc és Jeromos Állat-jószolgálati egyesület
Cica-Vár-Lak Alapítvány
Csellengők Állatotthon alapítvány
Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány
EbRehab Egyesület
Fekete István Állatvédő Egyesület
Fenevadak Földje Karakán Mentés és Állatvédő Egyesület
Győri Puha Praclik Egyesület
Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület
Kisújszállási Kutyabarát Egyesület
Kóbor Mancsok mentéséért Alapítvány
KÓBORKA Túri Állatvédők Közhasznú Egyesülete
Komondor Fajtamentő Alapítvány
Környezetünk Állataiért Alapívány 4
Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület
Kutyaovi Állatvédő Egyesület
Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület
Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület
Lelenc Kutyamentő Egyesület
MAVED Magyar Macskavédő Alapítvány
Minden Állatért Alapítvány
Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvány (MFÖEK)
Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület
Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület
Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület
Összefogás az Állatokért Alapítvány
PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület
Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány
Pelyhes Peti Alapítvány
Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete
Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület
Safi Cicamenedék Alapítvány
San Lazaro Állatvédő Alapítvány
Sánta Kutya Állatvédő Alapítvány
Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület
Szoboszlói bársonytalpúak menedéke alapítvány
Ugat-Lak Közhasznú Alapítvány