Elveszett a kutyám!

 

Ez az a bejegyzés, ami csak akkor érdekel bennünket, ha nincs meg, eltűnt.

Ez az a bejegyzés, amit senki nem olvas el, ha meg van a kutyája. Ha eltűnt, pedig nem érdeklik a megelőzési tanácsok. Pedig az az egyetlen megoldás: a megelőzés.

Hiszen ebben a pillanatban is kegyetlen mennyiségű kutya kóborol, akik véletlenül kaptak lehetőséget a „kirándulásra”. Óránként kapnak telefont az állatvédők, akiket bánatos gazdik keresnek: eltűnt a kedvencük.

Tegyük azért helyre a fogalmakat: „elveszett a kutyám”. Ez egy olyan mondat, aminek nincs felelőse, nincs hibása. Pedig egy kutya nem veszik el. Nem tud elveszni. Őt elveszítik.

Egy kutya nem sétál ki a kapun, ha nem hagyjuk nyitva. Nem szökik meg petárdázáskor, ha gondoskodunk a biztonságáról… stb.  Nem ugorja át a kerítést, ha nincs miért elmennie, ha jól érzi otthon magát.
A kutyánk viselkedésért mi vagyunk a felelősek!

Tudjuk, hogy aki épp keresi a kutyáját, nem éppen ezt szeretné hallani. Sajnáljuk. A kutyát is, a kétségbeesett gazdit is, de azt is, hogy naponta sokszor kell ugyanazt meghallgatnunk: véletlen volt.

A leggyakoribb probléma: a tüzelési időszakban keletkezik.
A kanok útra indulnak, mert hiába is állítják a gazdik, hogy „vigyáznak rá” ha a kan menni akar, nincs az a visszatartó erő, ami hatna rá. Milliószor halljuk: „de hát sosem tett még ilyet”, „sosem szokott elszökni”, „eddig nem ásott/mászott/bontott”.
Az ivarzási időszakban a kutyát az ösztönei hajtják. Láttunk már 2 méteres kerítést átugró, átmászó, átrepülő ebet is. Mi elhisszük, hogy mindenre képesek. Mert naponta halljuk és a statisztikák is bennünket igazolnak.
A szukákra sem lehet vigyázni. Ha egy kan beindul… Itt is sok az elvesztés, mert megrémülnek, kitépik magukat pl. sétáltatás közben.

Állatvédő szemmel nem nagyon értjük a gazdik tiltakozását az ivartalanítás ellen. „Mi vigyázunk”, halljuk naponta. Aztán jönnek a telefonok: „segítsenek, elveszett”. Akkor mégsem sikerült?
Miért kell minden évben kétszer vigyázni az állatra, visszatartani az ösztönétől, erőszakkal.
Ez nem jó a kutyának. Nem jó a gazdinak. Miért?
Olyan egyszerű, rutinműtét az ivartalanítás és annyival könnyebb vele az élet. Nem is beszélve róla, hogy meghosszabbíthatjuk az életét is, tovább lehet egészséges társunk.

Sajnos hatalmas mértéket öltött az elveszett kutyák száma. Ahogy gyerekeinkre is jobban kell vigyáznunk, mint 50 évvel ezelőtt, úgy háziállatainkra is! Jelen pillanatban kb. 100.000 kutya kóborol az utcákon, amiből ezek szerint egy a tiéd.

Érdemes megnézni ezeket az oldalakat: naponta sok-sok kutya tűnik el. Nézzünk a szemükbe és gondoljuk végig hol lehetnek most, hogy érzik magukat, ki a felelős ezért?
(Ne felejtsük el, hogy ezeket az oldalakat olyan lelkes önkéntesek készítik, akik minden szabadidejükben mások elveszett kedvenceinek hirdetéseit vadásszák, hogy hazatalálhasson, mielőtt baja esik.)

http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=10990

https://www.facebook.com/groups/125774020820014/?ref=ts&fref=ts

Kérjük, hogy mindenki fokozottan figyeljen kedvencére!
A bejegyzés végén hasznos tanácsokat adunk, az egyetlen egy lehetőségre, hogy ne kelljen se nekünk, se a kutyánknak átélni ezt a problémát.

Ha megtörténik a baj!

Értesítsük a lakóhelyünkhöz legközelebbi gyepmesteri telepet, valamint a közelünkben lévő állatmenhelyeket. A telefonhívás bejelentésnek minősül, de ne várjuk, hogy megjegyzik a bediktált adatokat, hiszen lehet, hogy épp etetnek vagy ma már mi vagyunk a sokadik telefonálók. Inkább e-mailben is küldjük át, vagy vigyünk ki plakátot, minden lehetséges elérhetőségünkkel.

Érdemes az internet adta lehetőségeket is megragadni, és pl. a facebook-on is keresni.
Elveszett/talált kutyákkal foglalkozó oldalak:

http://www.facebook.com/groups/118798458207825/

https://www.facebook.com/groups/125774020820014/

A következő weboldalakon is javasoljuk a keresést:
http://www.gazditkeresek.hu
http://www.allatok.info/
http://www.elvesztem.hu/
Már mobilos alkalmazás is készült erre a célre:

Vigyél Haza Kutyakereső Alkalmazás
app-store-badges-160x48 googleplay-badge_new-160x48

 

 

Minden településnek, kerületnek is vannak már csoportjai a facebookon, ahol a környékünkön lakókat is meg tudjuk kérni. Sok budapesti kerületnek van saját elveszett-talált oldala is.
Akinek nincs internetelérése, javasoljuk, hogy kérjen meg erre egy barátot, ismerőst, szomszédot. Sokat számít a netes hirdetés is, kérjük meg ismerőseinket, osszák meg, hogy minél több ember tudjon róla. (A hirdetésben szerepeljen minden infó, amit egy plakátra raknánk rá)

Hívjuk fel állatorvosunkat, jelezzük, hogy elveszett a kutyán, nézze meg a chipünk jól van-e regisztrálva, szerepel-e benne minden elérhetőségünk. Illetve kérjük meg, hogy írja bele: ELVESZETT
Ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy ha illetéktelen kezekbe kerül, az ő állatorvosuk azonnal lássa: valaki keresi.
Ha nincs chipje nagyon-nagyon szégyelljük magunkat, hiszen nem csak a felelős állattartás egyik alap pillére, de már jogszabály is kötelez rá bennünket.

Középkorinak tűnik a módszer, de az egyik leghatékonyabb eszköz a plakátolás azon a környéken, ahol az elvesztés történt.
FONTOS: A plakáton szerepeljen egy fénykép a kutyáról, a kutya pontos leírása (kitérve a különös ismertetőjegyekre is), az elvesztés pontos időpontja és helye, az elérhetőségünk és bármi, ami a kutyára nézve fontos lehet (Pl. fél a kan kutyáktól, virslivel behívható… stb).
A plakátokat forgalmas helyeken érdemes terjeszteni és a közeli állatorvosi rendelőkbe, kutyakozmetikákba, állatpatikákba és kutyaeledelesekhez is mindenképp helyezzük ki belőlük.

A Netboard fórumon létezik egy csoport, ahol sokan sokat dolgoznak azért hogy az elveszett/talált kutyák hirdetéseit összepárosítsák. Hogy ne keletkezzen duplikáció, érdemes visszaolvasni dátum alapján az elvesztés időpontjáig, mert lehet, hogy aki megtalálta a kutyát, már felrakta a hirdetést. Amennyiben nem, itt is kérjük, hogy a lehető legtöbb információt osszák meg másokkal is, ez könnyíti a keresést és a beazonosítást.
http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=10990
Érdemes folyamatosan figyelni a friss feltöltéseket is.

Amennyiben fajtatiszta kutyáról van szó, érdemes megkeresni a fajtamentő szervezeteket is, szinte minden fajtának vannak segítői is.

Amit sokan elfelejtenek

Amikor megoldódott a gond, az elveszett kedvencet megtaláltuk, szedjük le a plakátokat, jelezzük minden helyen és netes fórumon, hogy már nem aktuális a hirdetésünk. Ne dolgoztassuk feleslegesen a segítőkész embereket.
Kérjük, hogy ha már otthon van kedvence, a fenti tanácsokat követve jobban figyeljen rá, hiszen a gazda felelőssége, hogy a kutyája mit csinál és merre jár.

Óvintézkedések

– a kutya mindig viseljen a gazdi telefonszámával ellátott bilétát (Akár egy kulcsmásolónál kapható 20 Ft-os biléta is megteszi)

– a chipezés önmagában nem elég: győződjünk meg róla, hogy állatorvosunk REGISZTRÁLTA-E a chipet az adatbázisban! Vidéken még sok állatorvos elfelejti, vagy – jogtalanul – külön összeget számol fel érte. Ne hagyjuk.

Mi is bármikor ellenőrizhetjük, hogy regisztrálták-e kedvencünket:  www.petvetdata.hu oldalon a 15 jegyű chipszámra rákeresve láthatjuk. A gazdi személyes adatai nem nyilvánosak, (azokat csak állatorvosok láthatják), de a kutya neve, fajtája látható, tehát a regisztráció megtörténte bárki által ellenőrizhető az Interneten is.

  • kertes ház esetén rendszeresen ellenőrizzük a kerítés állapotát, szükség esetén javítsuk, magasítsuk
  • fokozottan ügyeljünk a kocsival ki- és beálláskor, hogy kedvencünk ne szökhessen ki ilyenkor sem a nyitott kapun, ajtón át
  • a nem ivartalanított kutyákat a tüzelési időszakban ne engedjük el a pórázról
  • nyakörv helyett használjuk hámot, ha biztonságosabbnak érezzük
  • gyakori elvesztési indok, hogy a “szerelő, vagy rokon nyitva felejtette az ajtót/kaput”: kérjük meg őket is, hogy figyeljenek oda, előzzék meg a bajt!
  • legyen fotónk a kutyánkról!
  • ügyeljünk minden esetben a kockázatosabb időszakokban jobban. Ilyen pl. a petárdázás vagy tűzijátékos rendezvények ideje.

 

Hangya Közösség

www.facebook.hu/HangyaKozosseg