Első lépések a vidéki állatokért

Aki picit is ismeri a mai magyar állatvédelem helyzetét, tudja, hogy a vidéki menhelyek minden támogatás nélkül, többszörös túltelítettséggel működnek. A működőképesség határán mozogva.

Naponta találkoznak az állatkínzás Büntető törvénykönyv szerinti meghatározásával és minden nap sokszor kell nem-et mondani olyan állatokra, akiknek lehet nincs más esélyük. Kilátástalanság jellemzi ezt a területet.

A budapesti és a vidéki állattartási szokások sajnos nagyon különböznek. Míg a fővárosban egyre magasabb azok száma, akik családtagként, társként tartják az állatokat, addig vidéken még mindig haszonállatként funkcionálnak. Az állatorvosok többsége nem ivartalanít, a túlszaporulat mindenhol gond.

A Hangya Közösség elsősorban a vidéki menhelyeket támogatja tárgyi adománnyal, szakmai és jogi segítséggel. Évek óta próbálja felhívni a figyelmet a vidéki állatvédelmi helyzetre.

Elsőként jelentkezett olyan forprofit cég, amelyik a környezetvédelmi problémák közül a jelenlegi állatvédelmi gondok felé fordult. Először érezte át vállalat, hogy ez a szektor csak magánszemélyek adományából nem tud változtatni a helyzetén. Először kapott figyelmet és először szerepelt támogatási célok között a vidéki állatvédelem.

2017-ben a Cofidis felismerte ezt a súlyos problémát és októberben közös kampányba kezdtünk. Közösen próbáltuk felhívni a lakosság, a versenyszféra és a civil szektor figyelmét, hogy olyan alapvető felszerelést sem tudnak a menhelyek biztosítani, mint a kutyaház. Pedig az élelmen és az orvosi ellátáson kívül a legfontosabb a túléléshez. A Cofidis Magyarország egy kihívás elé állította a Hangya Közösséget. Ha sikerül összegyűjteni 5 db kutyaház árát, ők további 50 ház összegével támogatják a kezdeményezésünket. A jóugyekert.hu-n felületén követek segítségével 1 217 700 Ft felajánlás gyűlt össze, melyből ténylegesen 1.106.111 Ft adomány érkezett meg a számlánkra. 2017. telén összesen 3.347.596 Ft-ért tudtunk speciális, menhelyi körülményeket is bíró kutyaházakat rendelni, amik a legtöbb helyen életmentőnek számítottak a zord tél előtt. Kerekasztalbeszélgetéssel zártuk a programot, ahol felhívtuk a résztvevők és a sajtó figyelmét a problémára.

Az első évi közös munka nagyobb belátást engedett a Cofidis Magyarországnak az állatvédelem tényleges és valós helyzetére, így 2018-ban egy nagyobb együttműködést dolgoztunk ki.

 • Országos, reprezentatív felmérés készült, amely a felelős állattartás és a menhelyek helyzetét kutatta. Ez az első olyan kutatás, amely az állatvédelem kapcsán készült és hivatkozási alapot ad. Az eredmények országos figyelmet kaptak a közösen rendezett sajtótájékoztatónak köszönhetően. http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/magyarorszag-kutyaszemmel/
  https://index.hu/belfold/2018/10/03/kutya_menhely_kutyatartas/
  https://forbes.hu/legyel-jobb/meg-a-celebek-is-szivesebben-segitik-a-menhelyek-mukodeset-mint-az-allam-atfogo-kutatas-keszult-a-magyar-kutyak-helyzeterol/
 • Edukáció: A felelős állattartás népszerűsítésére a közösségi média számtalan lehetőségét használtuk ki. 600.000 főt értünk el legalább 4-szer, a szemléletformáló programunkban részt vett több hazai  – elismert – híresség is.
 • Társadalmi felelősségvállalás jegyében a Cofidis Magyarország 12 menhely eszközigényében, állatorvosi költségében és infrastrukturális gondjában segít. 12 olyan menhely álma valósul meg, melyek 150 körüli mentett állatot gondoznak, több száz km-re lévő támogatás nélküli vagy peremterületeken. 12 menhely olyan álma válik valóra, amit saját keretből sosem tudtak volna finanszírozni. Ez egyedülálló a magyar támogatási kultúrában.
  • Nyírmada – Kóborlók Állatvédelmi Egyesülete – 5 darabból álló tágas kenelsor
  • Mátészalka- Összefogás az Állatokért Alapítvány – állatorvosi beavatkozások költségeinek rendezése
  • Karcag – “Kóbor Szívek” Állatmentő és Környezetvédő Alapítvány – tároló konténer
  • Kisvárda – Ugat-Lak Kutyamenhely Alapítvány – kenelsor tetőszerkezete
  • Sátoraljaújhely – Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány (Borsod) – melegedő, orvosi szoba (irodakonténer)
  • Eger – Állatokat Védjük Együtt Alapítvány – speciális menhelyek számára készített tartós használatnak ellenálló kutyaházak
  • Ózd  – HEROSZ Ózdi Szervezete szivattyú és Sagewash speciális állattartók számára tervezett fertőtlenítő készlet
  • Debrecen – Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület – 2 db nagy méretű kenel
  • Békéscsaba – Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete – menhely eszköz és egészségügyi támogató csomag ( 4 db talicska, 2 db chipleolvasó, immunerősítő és parazitamentesítő csomag)
  • Kalocsa – Összefogás Az Állatokért Közhasznú Alapítvány – utánfutó
  • Hajdúböszörmény – Pacsi Kutyamenhely Alapítvány – parazitamentesítő ajándékcsomag
  • Nyíregyháza – Állatbarát Alapítvány – Idős kutyák speciális kenneljének befejezésére

 • Karácsonyi adományozó és közösségi támogató programunkban a menhelyi kutyák szükségleteire hívtuk fel a figyelmet. Lakossági adományozás során 1,1 millió forint érkezett elsősorban gyógyszerekre, orvosi költségekre, kutyaházakra. A Cofidis Magyarország a támogatás összegét megduplázta, így újabb 16 (+ még szervezés alatt 2) vidéki állatvédő szervezetnek tudunk a mindennapi állatgondozáshoz segítséget nyújtani. Mindenhová pontosan azt, amire a legnagyobb szükségük van.
  http://www.hangyakozosseg.hu/sikereink/karacsonyi-adomanyozas-elszamolas/
  M
  agáról a programról: http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/572/
 • A Hangya Közösség adománygyűjtő munkáját saját eszközzel, önkéntes munkában oldotta meg. A Cofidis Magyarország segítségként egy „Menhely expressz” elnevezésű gépjármű használatával támogatta a munkánkat.
 • A kutyabarát.hu karácsonyi rendezvényén tartottuk a lakossági szelektív gyűjtő napunkat, ahol rengeteg olyan tárgyi adomány érkezett az újrahasznosítás jegyében, ami a lakosság számára már felesleges, hulladék, de a menhelyek még használni tudják.
  http://www.hangyakozosseg.hu/hirek/mancsok-es-negy-kerek/

Köszönjük szépen a Comlab ügynökség csapatának a segítőkész hozzáállást. Köszönjük szépen a Cofidis Magyarországnak, hogy felismerte, a vidéki állatvédelemnek szüksége van segítségre.